Irak'ın kuzeyinde saldırıları sürdüren Irak Şam İslam Devleti, Musul'da nüfusunun tamamına yakını Türkmen olan Telafer kasabasına girdi. Bölgedeki Şii Türkmenler komşu köylere kaçıyor.

Al Jazeera muhabiri Can Hasasu Şii Türkmenlerin Telafer yakınındaki Sincar köyüne kaçtığını belirtti. Bölgeden daha önce ayrılan Sünni Türkmenler ise Telafer'e geri dönüyor.

Yerel aşiretler ve Irak askerleri ise Telafer'in bazı bölgelerinde IŞİD mensuplarıyla çatışmayı sürdürüyor. IŞİD Telafer’e pazar günü boyunca havan toplarıyla saldırırken, çatışmalarda siviller öldü ve birçok kişi yaralandı.

Nüfusunun tamamına yakını Türkmen olan Telafer, Bağdat yönetiminin Musul’da elinde tuttuğu tek bölgeydi.

Özellikle Şii Türkmen aşiretler Irak ordusuna büyük destek veriyor. Telafer nüfusunun büyük çoğunluğunu ise Sünni Türkmenler oluşturuyor.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD Suriye’deki tüm saldırıları durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.