İşte Die Welt'in konuyla ilgili yorumu:

Die Welt: 

Karikatürist mahkeme karşısında

Telefonda tanrıdan namazı kısaltabilmek için izin isteyen bir adamın çizimi, Türk karikatürist Bahadır Baruter’in başını belaya soktu.

Türkiye Ateizmi bir hakaret olarak görüyor ve hapis ile cezalandırmasını istiyor. İstanbullu bir savcı, Diyanet İşleri Başkanlığının karikatürle ilgili yaptığı suç duyurusunu ciddiye alıp bu konuda dava açtı. Savcı karikatürü ‘halkın dini değerlerine hakaret’ olarak değerlendirdi.

Bu olay Ateist düşüncenin Türkiye’de mahkeme önüne çıkışının ilk örneği değil. Daha önce de Richard Dawkins’in ‘Tanrı Yanılgısı’ isimli kitabını yayınlayan bir yayınevine de dava açılmıştı. Bu dava beraat ile sonuçlanmıştı. Bahadır Baruter de beraat kararı bekliyor.

Farklılıklara karşı tahammülsüzlük

Türkiye’de İslam son yıllarda bir yükseliş yaşıyor. Bu muhafazakar hükümet partisi AKP ile doğrudan bağlantılı. Sorulması gereken soru ise, İslam’ın güçlendiği Türkiye’de başka inançlara karşı hoşgörünün ne kadar azaldığıdır.

Türkler ateist komşu istemiyor

Ara başlık biraz dehşet verici gelmiş olabilir. Türkiye’de ‘Halk’ ve ‘Din’ birbirine ait iki şey gibi algılanıyor. Bu nedenle Türkiye’deki Ateistler ‘vatan haini’ ilan edilebiliyor. 

Son anketlere göre Türk’ler Yahudi ve Hıristiyan komşu bile istemiyor; Ateist de neymiş… 

Türk karikatürist Bahadır Baruter’in davası Türkiye’de farklılıklara karşı saygısızlığa bir örnek olarak sunulabilir. Aynı zamanda ülkedeki karikatüristlerin yaşadıklarının da perde arkasını da gözler önüne sermiş olur.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kendisini resmeden bazı karikatürleri beğenmediğinde alıyor dergiyi, çıkıyor mahkeme karşısına. Bunların davaların çoğunda da başarılı oluyor tabi. (gazetea24)