Avrupa Parlamentosu’ndan bir grup parlamenter, Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye’ye hibe olarak aktarılan bazı mali yardımların, “Halka biber gazı olarak gittiğini” savunarak durdurulmasını istediler.

Avrupa Parlamentosu’nda ağırlıklı olarak aşırı sağ ve daha çok Fransız ve Almanların yer aldığı Hıristiyan Demokrat Grup üyesi bir grup parlamenter, Türkiye’ye mali yardımların kesilmesi için bir tasarı üzerinde çalışıyor. Taslağın sonbaharda genel kurula sunulması planlanıyor.

Taslağı hazırlayan parlamenterler, yardımların kesilmesiyle ilgili taleplerini “AB’den yapılan mali yardımlar, halka biber gazı olarak gidiyor” gerekçesine bağladılar. Taslakta, Taksim’deki gösterilerde polisin ‘orantısız güç’ kullanıldığına da işaret ediliyor.

DESTEK ARTABİLİR

Karar taslağına şimdilik Hıristiyan Demokrat milletvekillerinden Renate Sommer ve Rainer Wieland’ın yanı sıra Fransız Jean-Paul Gauzes de imza attı. Türkiye’ye yapılacak olan mali yardımın kesilmesini talep eden aşırı sağcı parlamenterler arasında, Avusturyalı Franz Obermayr, Belçikalı Philip Claeys ve İngiliz Nick Griffin bulunuyor. AP’nin ‘Özgürlük ve Demokrasi’ (EFD) grubundan da bazı parlamenterlerin bu gruba katılabileceği, EFD içinde bu çalışmayı, İtalyan Magdi Alam’ın yürüttüğü söyleniyor.

6 YILDA 4.5 MİLYAR EURO

AB’nin müzakere eden ülkelere sağladığı “Katılım Öncesi Mali Yardım” (IPA - Instrument for Pre-Accession Assistance) programından bugüne kadar en çok yararlanan ülke Türkiye oldu. Türkiye, AB’nin 2007-2013 bütçesinde 11.5 milyar Euro olarak belirlediği mali yardımdan, 4.5 milyar Euro civarında destek aldı. AB Komisyonu sözcüsü Peter Stano, geçen hafta sonu gerçekleşen olağan basın brifingi sırasında bir Fransız gazetecinin yönelttiği, “Türkiye’ye yardımı kesecek misiniz” şeklindeki soruyu, “Hayır. Gündemimizde böyle bir konu yok” diye yanıtlamıştı. (Cnn Türk)