ABD IŞİD'e karşı koalisyon kurma planını açıklarken, radikal İslamcı örgütün elindeki 49 Türkiyeli rehine nedeniyle Ankara'nın koalisyonda 'sessiz bir rol' oynaması bekleniyor.

Reuters ajansına konuşan Batılı diplomatlar, Türkiye'nin rolünün sınır güvenliğine odaklanmasını beklediklerini söyledi.

'ÖZEL BİR KATEGORİDE'

Reuters, "Türkiye, İslam Devleti'ne karşı Amerikan koalisyonunda sessiz rol oynayabilir" başlıklı haberinde, Ankara'nın IŞİD'e karşı ittifakta açık ve faal bir görev almasının zor olacağını yazdı.

Diken'in derlediği habere göre ajans, Washington'ın Ankara'dan Suriye'ye yabancı cihatçı geçişini engellemeye odaklanmasını isteyeceğini belirtirken, Amerikalı bir yetkili de şöyle dedi: "Herkes Türkiye'nin özel bir kategoride olduğunu anlıyor. Türkiye koalisyonun parçası olacak ama bu ne anlama gelecek? Bayrağınızı sınıra dikmenin de beledi çok ağır değildir."

YABANCI SAVAŞÇI SORUNU ORTADA


İkinci bir Amerikalı yetkili de, Washington'ın sınır güvenliği konusunda daha fazla önlem isteyeceğini doğruladı. Yetkili, "Yabancı savaşçı meselesi gayet iyi biliniyor. Bu bir sorun ve IŞİD'in ilerleyişini ateşlediği açık. Türkiye'den yardım isteyeceğimiz konularından birinin bu olduğu ortada" diye konuştu.

CHUCK HAGEL MESAJI VERECEK

Buna göre, ABD Başkanı Barck Obama bu mesajı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı NATO zirvesinde diplomatik bir dille iletti; önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret edecek ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de temaslarında aynı mesajı tekrarlayacak.

'ELLERİ KOLLARI BAĞLI'

Ajansa konuşan bir Türk yetkili "Biz bir NATO müttefikiyiz. Batı'yla aynı prensip ve değerleri paylaşıyoruz. Ama 49 rehinemiz var" derken, Ankara'daki bir Batılı diplomat Türkiye'nin çıkmazını şöyle özetledi: "Elleri kolları bağlı. Askeri faaliyetlere heyecanla katılmaları mümkün değil, ki bu anlaşılır bir durum. Kapalı kapılar ardında destek verdiklerinden eminim ama yaptıklarını kamuoyuna açıklayamazlar."

"FOLEY İNFAZI TÜRKİYE'YE DE MESAJ"


Eski bir Amerikan Dışişleri yetkilisi de olan Lehigh Üniversitesi'nden Profesör Henri J. Barkey, Ankara'nın IŞİD'e karşı uçakların İncirlik'ten havalanmasına izin vermeyeceği görüşünü vurgulayarak, "Foley'nin infaz edilmesi sadece bize değil, aynı zamanda Türklere de verilen bir mesajdı" dedi.