Türkiye, son dönemde sıklıkla Ankara’ya geri çağırdığı büyükelçilerle gündeme geliyor.

Son olarak Avusturya parlamentosunda alınan ‘soykırım‘ kararının ardından Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş’ü geri çağıran Türkiye’nin hali hazırda altı ülkede büyükelçisi bulunmuyor.

Zeynep Gürcanlı'nın Hürriyet'te yer alan haberine göre, Türkiye’nin hangi büyükelçisini hangi nedenlerle geri çağırdığını derledi.

1. MISIR: Ankara ile Kahire arasındaki ilişkiler Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrildiği 3 Temmuz’daki askeri darbenin ardından bozulmuş; iki ülke arasındaki gerginliğin tırmanmasının ardından Mısır, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni’yi ‘persona non grata‘ (istenmeyen adam) ilan etmişti.

Mısır yönetiminin Büyükelçi Avni’yi göndermesinin arsından Türkiye, Kahire’ye yeni büyükelçi ataması yapmadı.

2. SURİYE: Mart 2011’de başlayan iç savaştan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı sorumlu tutan Türkiye, Mart 2012 Şam Büyükelçisi Ömer Önhon’u geri çağırdı.

3. İSRAİL: Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler Gazze’deki sivillere insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisine İsrail askerleri tarafından yapılan müdahalenin ardından bozuldu. Ankara önce Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’lu geri çekti; ardından da İsrail’le olan ilişkileri ‘2’nci katip‘ düzeyine düşürüldü.

4. LİBYA: 2011 yılında Tunus’ta başlayan Batı destekli halk ayaklanması nedeniyle Trablus’taki büyükelçiliğini kapatan Türkiye, Muammer Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarına son verilmesinin ardından bu ülkedeki büyükelçiliğini yeniden açma kararı almıştı.

Ancak Kaddafi’nin devrilmesinin ardından Libya’da siyasi istikrarın sağlanamaması Trablus Büyükelçiliği’ne atanan Ahmet Yakıcı, Ankara tarafından geri çekildi. Yakıcı’nın yerine atanan Ahmet Doğanay’sa Libya hükümetinden onay alamadı. Türkiye’nin Libya’da halen bir büyükelçisi bulunmuyor.

5. VATİKAN: Papa Francis’in Osmanlı Devleti idaresindeki Ermenilerin maruz kaldığı katliamlar hakkında ‘20’nci yüzyılın ilk soykırımı‘ ifadelerini kullanması Ankara’da tepkiyle karşılanmış ve Türkiye’nin Vatikan’daki Büyükelçisi Ahmet Paçacı istişare için geri çağrılmıştı.
6. AVUSTURYA: Son olarak, Avusturya parlamentosunun kabul ettiği 1915 kararında‘soykırım’ ifadesine yer verilmesi nedeniyleBüyükelçi Hasan Göğüş Ankara’ya çağırıldı.

ANKARA SESSİZLİĞİNİ KORUYOR


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusyalı Ermeniler için kaleme aldığı mektupta ‘soykırım’ ifadesini kullanmasının ardından gözler bir kez daha Ankara’ya çevrildi. Zira herkes, Putin’in bu sözlerine karşılık, Türkiye’nin öncekilere benzer şekilde Moskova Büyükelçisi’ni geri çağırıp çağırmayacağını merak ediyor.

Ancak, şu ana dek ne Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ne Başbakan Ahmet Davutoğlu ne de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan Putin’e bir yanıt gelmiş değil.

Diğer yandan ‘Ermeni soykırımı‘nın 100’üncü yıl anmalarının yapılacağı 24 Nisan cuma günü, Avusturya’dakine benzer özel bir oturum yapacakAlmanya Federal Meclisi’nin açıklayacağı metinde de ‘soykırım‘ ifadesinin kullanılması bekleniyor.

Ankara’nın Almanya’nın olası bir ‘soykırımı tanıma‘ hamlesine karşılık nasıl bir tutum alacağı da merakla bekleniyor.

‘AÇILAMAYAN’ BÜYÜKELÇİLİKLER

Öte yandan Türkiye’nin resmen tanımadığı Kıbrıs Cumhuriyeti ve bağımsızlığını tanıma kararı alsa da diplomatik ilişkileri ‘tesis etme imkanı bulamadığı‘ Ermenistan’da da büyükelçisi bulunmuyor.
Türkiye’nin Sana Büyükelçiliği’nin faaliyetleriyse Şubat ayında ülkedeki çatışmalar nedeniyle askıya alınmıştı. Ancak Sana Büyükelçisi Fazlı Çorman, halen Yemen’de bulunuyor.