CAN YILDIZ / ANF - LONDRA - Almanya, Danimarka, Hollanda’da seçmeli ders olarak öğretilen Alevilik inancı, İngiltere’de zorunlu din bilgisi dersleri arasına alındı. 250 bin Alevi’nin yaşandığı İngiltere'de kararı sevinçle karşılayan Aleviler “İngiltere, Türkiye’ye örnek olsun” dediler.

Aleviliğin kaynağı Anadolu topraklarında ise yüzyılladır Alevilere reva görülen sadece ayrımcılık ve asimilasyon politikaları… Aleviliğin ne olduğu ve olması gerektiğinin devlet, sünni islam bilginleri ve Diyanet İşleri tarafından belirlenmeye çalışılması…

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi (İAKM ve Cemevi) ile Alevi ailelerin Enfield bölgesinde yürüttükleri çalışma sonucu, Prince of Wales isimli ilkokul 2011-2012 eğitim müfredat programına Aleviliği de aldı. Okul Müdür Yardımcısı Julien Clarke okul binasında, İAKM ve Cemevi’nden İsrafil Erbil, Nadide Köroğlu ve bazı Alevi ailelerle konuyla ilgili bir toplantı yaptı.

Okullarında çok sayıda Türkiyeli Alevi öğrencinin eğitim gördüğüne dikkat çeken Clarke “Aileler ve Cemevi yetkilileri bize başvuruda bulunarak kendi kültürlerini ve inançlarını da İngiliz eğitim sistemi içinde görmeyi arzuladıklarını söylediler. Okul yönetimi olarak, temel insan hakkı olan bu talebi değerlendirdik ve öğrencilere bu konuda eğitim verilmesi gerektiğine karar verdik” dedi.

Önümüzdeki eğitim yılından itibaren Hristiyanlık, Musevilik, Budizm, İslamiyet, Hinduizm, Sıgizm’in yanında Alevilik öğretisini de müfredatlarına alacaklarını söyleyen Clarke, Eylül ayında düzenleyecekleri etkinlikte kararı resmen açıklayacaklarını belirtti.

“TÜRKİYE DE ÖRNEK ALSIN”

İAKM ve Cemevi’nden İsrafil Erbil ise kendi ülkelerinde Aleviliği dedeleri veya büyüklerden öğrenme şansına sahip oldukları, ancak İngiltere’de böyle bir imkana sahip olmadıklarını söyleyerek şöyle konuştu;

“Geldiğimiz topraklarda yüzlerce yıldır yasaklanan bu güzel öğretinin kendi çocuklarımız yanında tüm milletten çocuklara öğretilecek olması da bizler açısından gurur verici bir olgu. 72 millete ve değişik inançlara hoşgörüyle ve bir gözle bakan öğretimizden, herkesin kendinden bir şey bulacağına inanıyoruz.

Çocuklarımızın bu ülkede asimile olmasına, kültürlerine yabancılaşmasına izin vermeyeceğiz. İki kültür arasında sıkışmayan, ne istediğini bilen gençler, hem bu ülkeye, hem kendi toplumuna daha faydalı olur. İngiltere’de diğer okullarda da benzeri çalışmalar yapıyoruz. Bunun Türkiye açısından da bir örnek olmasını temenni ediyoruz.”

Başta Almanya olmak üzere, Danimarka, Hollanda ve bazı Batı Avrupa ülkelerindeki okullarda Alevilik seçmeli ders olarak öğretilirken, İngiltere’de zorunlu din bilgisi dersleri arasında Aleviliğin öğretilecek olması bir ilk sayılıyor. Resmi olmayan rakamlara göre İngiltere’de 250 bin, Avrupa’da ise yaklaşık 1,5 milyon Alevi yaşıyor.