3 Ağustos tarihinde Etyen Mahçupyan tarafından yazılan ve Akşam Gazetesi’nde yayınlanan ‘Azınlıkların En Hakiki Sorusu başlıklı yazıyla ilgili Türkiyeli Yahudiler yanıt niteliğinde bir açıklama yayımladı. Cemaat açıklamasında, söz konusu yazıyı 'provakatif bir iftira" olarak değerlendiriyor.

Agos'un haberine göre; Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ocaktan’a hitaben yapılan açıklama şöyle:

“3 Ağustos Pazar günü Akşam gazetenizde yer alan 'Azınlıkların en hakiki sorusu' başlıklı yazısında Sn. Etyen Mahçupyan içine Türk Musevi vatandaşlarını da katmak suretiyle bizi asılsız ve temelsiz ağır iddialarla itham etmiştir. Ayrıca hükümete muhalif olduğunu belirttiği bir ulusal gazetenin, hiçbir rasyonel veriye dayanmadan cemaatimizin tümü tarafından okunduğu iddiası üzerinden Türkiye'deki Yahudi toplumunun da muhalif - hatta düşman - düşünceye sahip olduğu algısını yaratmaktadır.

Aynı yazıda sözü geçen ‘Müslüman alerjisi ve gizli aşağılama’ ifadeleri provokatif bir iftira olup ‘topluma yabancı kalma ve yerliliğe direnme’ söylemleri ise Türk Musevi Cemaati’nin gerçeklerinden uzaktır.”

NE DEMİŞTİ?

Etyen Mahçupyan Akşam Gazetesi’ndeki yazısında “azınlıkların devlet ve topluma ilişkin ikircikli tavrında müslümanlara üstten bakışın rolü olduğunu” ifade etmişti. Mahçupyan, 'AKP’nin değişim sürecindeki rolü konusunda azınlıkların tavrını Sözcü Gazetesi örneği üzerinden okumanın mümkün olduğunu' belirterek, “Bugün azınlıkların büyük çoğunluğu, ama Yahudi cemaatinin neredeyse tümü Sözcü okuyor. Erdoğan’a hakaretleri ezberleyerek ve aralarında paylaşarak biriktirdikleri öfke ve nefret duygusunu günlük olarak tazeliyorlar. Oysa sorsanız AKP hükumetlerinin bugüne dek en azınlık yanlısı iktidar olduğunu da söylerler! Ama ortada birkaç yüzyıl geriye giden bir Müslüman alerjisi ve gizli aşağılaması var. Bu nedenle Sözcü tarihsel bir psikolojik ihtiyaca cevap veriyor” demişti.