Türkiye’deki Kürt siyasi çevrelerini bir araya getiren “Kolektif Akılla Birlik Toplantısı”nda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Kürtlerin kendi aralarında sağlayacağı birlik Türk, Fars ve Arap halklarının zararına olmayacaktır. Kürtler onurlu bir barışın teminatı olacaktır” dedi.

 

Pek çok Kürt siyasi parti ve çevreyi bir araya getiren Kolektif Akılla Birlik Toplantısı’nda “Ortadoğu’da Kürtleri Bekleyen Riskler ve Avantajlar”, “Ortak Akıl, Ortak Vicdan ve Birlikte Mücadelenin Temel İlkeleri”, “Yeni Anayasa, Kürtler ve Ulusal Konferans” ile “Temenni ve Sonuç” oturumlarından oluşan toplantıya BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, DTK Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, KADEP Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Baksi, Dicle Fırat Girişimi’nden Muhiyettin Batmanlı, Sinan Çiftyürek, Sıtkı Zilan, Fuat Önen, Feridun Yazar, İrfan Açıkgöz gibi 50’nin üstünde Kürt siyasetçi ve akademisyen katıldı.

 

Toplantının çağrıcıları olan Aziz Mahmut Ak, Cabbar Leygara, Fethi Gümüş, Hasan Dağtekin, Nadir Yektaş ve Şah İsmail Bedirhanoğlu adına konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, toplantının Kürt halkının tarihinde çok büyük bir yere sahip olmasını umduğunu söyledi. Görüştükleri herkesin toplantının yapılması konusundaki memnuniyetinin kendi motivasyonlarını arttırdığını ifade eden Baydemir, “Çünkü herkes böylesi bir toplantıya ihtiyaç olduğunda hemfikirdi. Herkes birlik için bir şeyler yapmak için hazırdı” dedi.

 

21. YÜZYILIN KAYBOLMAMASI İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

Ortadoğu’da ve dünyada çok ciddi değişimler yaşandığına dikkat çeken Baydemir, şöyle konuştu: “Maalesef 20. yüzyıl Kürtler için kayıp bir yüzyıldı. 21. yüzyılın Kürtler için kayıp bir yüzyıl olmaması için acaba neler yapabiliriz? Kürtlerin ve diğer halkların kültürlerinin özgürlüğünün sağlanması için neler yapabiliriz? Bütün halklar, partiler, oluşumlar arasında diyalogun gelişmesi ve bütün inançların, kültürlerin özgürlüğünün sağlanması için neler yapabiliriz? Bunun için Ortadoğu’daki şart ve koşullarda acaba Kürt halkının önündeki engeller ve fırsatlar nelerdir? Bu engelleri ortadan kaldırabilir, fırsatları nasıl değerlendirebiliriz. Bu toplantıda özelde bunları tartışacağız.”

 

ULUSAL KONFERANS İÇİN NASIL BİRLİK SAĞLAYABİLİRİZ?

Uzun bir zamandır bütün Kürtler için ulusal bir konferansın yapılması yönünde ciddi tartışmalar yapıldığını da hatırlatan Baydemir, “Acaba bu konferansın gerçekleşmesi için ne gibi çalışmalar yapmamız gerekir. Özellikle de Kürt partileri ulusal konferans için arasında nasıl bir birlik sağlayabilir? Eğer sağlanamazsa Kürtlerin geleceği nasıl olur? Sorabileceğimiz birçok benzer soru var. Her şeyden önce acaba birlik nasıl sağlanabilir? Birlik sağlanamazsa geleceğimiz nasıl olur?” şeklinde konuştu.

 

Geçmişe bakıldığında Kürtlerin birliğini sağlayamadığını ve bundan ne kadar zararlı çıkıldığının görüldüğünü anlatan Baydemir, “Eğer bugün birlik sağlanamazsa geleceğin de nasıl olacağını görmek için geçmişe bakmamız gerekir” dedi. Çağrıcılar olarak bu toplantıdan çıkacak sonuçtan çok umutlu olduğunu belirten Baydemir, toplantı sonucunun tarihi öneme sahip olacağına inandıklarını söyledi. Baydemir şöyle devam etti:

 

BİRLİK OLSAYDIK KÖTÜ MUAMELEYE MARUZ KALIRMIYDIK?

“Her şeyden önce Kürtlerin kendi aralarında sağlayacağı birlik Türk, Fars ve Arap halklarının zararına olmayacaktır. Kürtler onurlu bir barışın teminatı olacaktır. Bu birlik ve bu toplantı tüm halkların yararına olacaktır. Birliğin sağlanamayışının en temel sonuçlarından bir tanesi bölgemize bomba yağdırılması değil midir? Cezaevinde bulunan çocuklarımızın tecavüze uğraması bizim birliği sağlayamayışımızdan değil midir? Bütün olumsuzlukların kaynağında birlik olamayışımız yatıyor. Biz birlik olsaydık bu işkence ve kötü muameleye maruz kalır mıydık? Umuyorum ki bu toplantı böylesi sorulara yanıt olur. Toplumsal ve kolektif bir akılla herkes kendi savunduğu düşünceler çerçevesinde dostane bir dille birbirine saygı duyarak düşüncelerini dile getirip paylaşmalı.”

 

Baydemir “Özgürlük, birlik, barış, eşitlik ve demokrasi taleplerinde ortak hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu. Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. (anf)