Yabancı bir haber sitesi, Hatay’daki son Ermeni köyü Vakıflı için, “Vakıflı sakinleri kendilerini gayet rahat bir şekilde evlerinde hissettiklerini söylüyor” diye yazdı.

Avrupa’nın güneydoğusu üzerine uzmanlaşmış olan haber sitesi “Setimes” Türkiye’nin son Ermeni köyü olarak tanımladığı Vakıflı’yı yazdı. Sitenin muhabiri Alexander Christie-Miller, Hatay’daki bu 30 haneli küçük köyü şöyle anlattı: “Portakal çiçeği kokan köy huzurlu ve şirin bir belde. Tarım gelirlerinin düşmesi ve kentsel yaşamın cazibesi, Vakıflı’nın önlenemez bir şekilde küçülmesi anlamına geliyor. Köyün muhtarı Berç Kartun, ‘Sayımız giderek azalıyor ve yaşlanıyoruz’ diyerek şunları söylüyor: ‘Bütün gençler köyü terk ediyor. Üniversiteyi bitiriyor ve artık yapacak başka şeyler arıyorlar.’”

‘ZENGİN BİR ETNİK KARIŞIM VAR’

Vakıflı üzerine yazı şöyle devam ediyor: “1915 yılında yaşanan olaylarda Vakıflı ve yakındaki 5 köyün sakinleri dağa çıkmış. Hatay’ın Fransız kontrolü altına girdiği dönemde geri dönmüş. İl, 1939’da Türk egemenliği altına geri döndüğünde, dört köy Lübnan’a göç etmeyi seçmiş ve geride sadece Vakıflı kalmış. Göçle nüfus yaklaşık 180 kişiden, bugünkü sayısına düşmüş. Portakal, Vakıflı’nın başlıca mahsulü. Küçük bir köy ahırında, az sayıdaki turistlere yerel olarak üretilmiş şarap, likörler, konserveler ve sabun satılıyor. Bir köy sakini, ‘sanırım hayatta kalacağız’ diyor. Araplar, Türkler, Alevi Müslümanlar ve farklı Hıristiyan mezheplerinin çok zengin bir etnik karışımının yaşadığı Hatay’da, Vakıflı sakinleri kendilerini gayet rahat bir şekilde evlerinde hissettiklerini söylüyor.”

“Setimes” sitesi Türkiye’nin  son Ermeni köyü olarak tanımladığı Vakıflı’yı yazdı.  Yazıda, “Temiz Akdeniz havası ve portakal çiçeği kokan köy huzurlu  ve şirin bir belde” denildi.

Milliyet