İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde geçen yıl öldürülen Çeçenler'in davasıyla ilgili ilk kez bir kişi tutuklandı.

Çeçenistan direnişçilerinden oldukları belirtilen Berk-Haz Musaevi, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada dün 6 kişi gözaltın alınmıştı. Gözaltına alınanlardan ikisinin tutuklanması istenmişti ancak mahkeme bir kişiyi tutukladı.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince dün gözaltına alınan 6 şüpheli, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görevlendirilen Savcı Adem Özcan tarafından sorgulandı.

Savcılık sorgularının ardından Zona B. ve Ali Y., "kasten adam öldürmek ve ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi özgürlük hakimliğine sevk edildi. 4 şüpheli ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Mahkeme ise iki kişiden birini tutukladı, diğerini serbest bıraktı.

Tutuklanan kişinin, Rus istihbaratının elemanı olduğu düşünülen Gürcistan uyruklu Zona lakaplı Ruslan Babasgiri olduğu öğrenildi.

2009'DAKİ CİNAYETLERDE DE PARMAĞI OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

2009 yılında evinin önünde öldürülen Ali Osaev'in katil zanlısı olduğu ve diğer cinayetlerde de parmağı olduğu iddiasıyla tutuklanan Zona'nın 2011 yılında suikast teşebbüsünden son anda kurtulan Çeçenistan eski Şeyhülislamı Şemseddin Batukayev'e yönelik saldırı planında silah tedariki konusunda yardımcı olduğu Emniyet tutanaklarında yer almıştı.

EV ARAMALARINDA SİLAH BULUNDU

Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda istihbarat örgütlerinin kullandıkları ifade edilen Sig Sauer marka Avusturya malı 3 adet silah bulundu.

Öte yandan gözaltındaki şüphelilere, cinayete ilişkin dosyada bulunan bazı fotoğraf ve görüntülerin gösterildiği, yüzleri net belli olmayan saldırganları tanıyıp tanımadıkları soruldu.

İstanbul'da 4 yıl içerisinde işlenen ve 5 Çeçen muhacirin ölümüyle sonuçlanan olaylar zinciri içerisinde ilk defa somut delillerle, katil zanlılarından birisine ulaşılmış oldu.

SORUŞTURMA CİNAYETLERİ AYDINLATMA AÇISINDAN ÖNEMLİ

İnsanı Müdafa ve Kardeşlik Derneği'nden (İMKANDER) yapılan açıklamada, "İstanbul Emniyeti'nin sürdürdüğü bu soruşturmanın tüm Çeçen cinayetlerinin aydınlatılması açısından önemli bir ilerleme olduğu açıktır. Ancak, yapılan bu çalışmalar haklarında kırmızı bülten çıkartılmasına rağmen yakalanamayan Rus ajanlar Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov'a ulaşılamaması sebebiyle eksik kalmaktadır. Mevcut soruşturmanın genişletilerek sürdürülmesi, Rus ajanlarının ve Türkiye'de onlara yardım ve yataklık yapanların yargı önüne çıkartılması en büyük ümidimizdir." denildi. (dünyabülteni)