Şefkat-Der, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Türkiye’nin çocuklara ilişkin politikalarının sonucunda ortaya çıkan tabloya ilişkin bir  rapor yayınladı. Rapora göre Türkiye'de 3 bin çocuk sokakta yaşıyor, 500 bin çocuk sokakta çalıştırılıyor ve 10 çocuk sokakta dilendiriliyor.

Her fırsatta ekonomik büyümeden dem vuran AKP hükümetinin 'çocuk karnesi' ağır bir bilançoyu ortaya koyuyor.

Son üç yılda çocuk gelin sayısı 130 bine ulaşırken,  Şefkat-Der'in “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde utandıran ama Yüzleşilmesi Gereken çocuk araştırmaları Karnesi” başlığı ile yayınladığı raporda çocukların durumuna dikkat çekildi.

Rapora göre  son bir yılda aile içi şiddete maruz kalan 15 çocuk hayatını kaybetti, 20 çocuk da intihar etti.  Türkiye'de sokakta yaşayan çocuk sayısı 3 bine, sokakta çalıştırılan çocuk sayısı ise 500 bine ulaştı.

Aynı raporda sokakta dilendirilen çocuk sayısı 10 bine yükseldiği, yoksul çocuk sayısı 4 buçuk milyona,  çocuk işçi sayısı bir milyona,  uyuşturucu kullanan çocuk sayısının ise 2 bin 550'ye çıktığı belirtildi.

Raporda yer alan diğer veriler şöyle:

*Bağımlılarının sayısı 99 bine ulaşmış durumda

*Son üç yılda suça sürüklenen çocuk sayısı 3 yılda 250 bin

*Tutuklu ve hükümlü çocuk sayısı 3 bin

*1 yılda ilköğretim okuluna hiç kaydolmayan okulsuz çocuk sayısı 75 bin

*Son 3 yılda çocuk gelin sayısı 130 bini geçti

*Son 3 yılda kaybolan çocuk sayısı 27 bin (17 bini kız çocuğu)

*Son 3 yılda 500 bin çocuk hakkında adli polisiye işlem yapıldı

*3 yılda seks kölesi çocuk sayısı 50 bine ulaştı

*Son 3 yılda taciz tecavüze uğrayan adli mercilere yansıyan çocuk sayısı 70 bin

*Çocuklara karsı cinsel saldırı, taciz-tecavüz davalarında, 2008’den 2013'e kadar yaklaşık % 400 artış var.

Şefkat-Der “Türkiye’nin utandıran yüzleşilmesi gereken çocuk karnesi”sindeki verileri TÜİK, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Barolar-TBMM Meclis Soru Önergeleri'ne verilen cevaplara, Sivil Toplum Kuruluşu ve Akademisyenlerin araştırmalarına ve Günlük Gazetelere dayandırdı. (ANF)