Ülkelerinde süren iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in sayısı, 2 milyona yaklaştı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) son verilerine göre, 229 bini çadır kent ve barınma merkezlerinde olmak üzere Türkiye’de 1 milyon 858 bin Suriyelinin yaşadığı resmen kayıt altına alındı.

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaş ardından çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye ye sığınan Suriyelilerin sayısı her geçen gün artıyor. Gelen Suriyeliler'in artması ile birlikte onlar için hazırlanan barınma merkezlerinin de sayısı arttı.  AFAD verilerine göre 10 ilde 24 çadır ve konteyner kent ile geçici kabul merkezi bulunuyor.

Ocak ayı itibariyle çadır kent ve barınma merkezlerinde toplam 229 bin Suriyeli bulunuyor. Suriyelilerin en çok yaşadığı barınma merkezi ise Şanlıurfa'da bulunuyor. Şanlıurfa'nın 4 ayrı ilçesinde kurulan 13 bin 871 çadır ile 2 bin konteynerde yaklaşık 80 bin Suriyeli yaşıyor.

AFAD, KAYIT ALTINA ALIYOR

Çadır kent ve barınma merkezlerin dışında ülkenin değişik il ve ilçelerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyelileri tespit etmek adına 2014'ün Ocak ayında AFAD tarafından başlatılan kayıt ve tespit çalışmaları ise devam ediyor.

Hemen hemen her il ve ilçede kurulan kayıt için bir TIR konuşlandıran AFAD, polis ve jandarma ile birlikte yürüttüğü çalışmada yerleri belirlenen tüm Suriyelileri TIR'a getirip burada kayıt altına alıyor. TIR'lardaki görevli polislerce yaşlarına bakılmaksızın tüm Suriyelilerin fotoğrafları çekilip parmak izleri alınarak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün veri tabanına işleniyor.

Kayıt işlemlerinin ardından Suriyelilere üzerlerinde resimlerinin de bulunduğu kart şeklinde 'Yabancı Tanıtma Belgesi' veriliyor. Kayıt işlemi sırasında her bir Suriyeliye 11 haneli 'Şahıs numarası' verilirken, kart sahibinin adı, baba adı, doğum tarihi gibi tüm kişisel bilgileri Türkçe ve Arapça olarak yazıyor.

AFAD tarafından yurt genelinde kayıt altına alınan Suriyelinin sayısı 11 Şubat itibariyle 1 milyon 629 bini buldu.

11 İLİN TOPLAM NÜFUSUNDAN FAZLA

Türkiye'de 229 bini çadır kent ve barınma merkezleri, çadır kent dışında ise 1 milyon 629 bin olmak üzere toplam 1 milyon 858 bin Suriyelilerin sayısı aynı zamanda Bayburt, Tunceli, Ardahan, Kilis, Gümüşhane, Artvin, Çankırı, Bartın, Iğdır, Sinop ve Bilecik'in 1 milyon 692 bin 213 olan toplam nüfusunu da geride bıraktı.

AFAD'ın kayıt ve tespit çalışmaları devam ederken, bugüne kadar kaydı yapılan Suriyelilerin sayısı göz önüne alındığında Türkiye'de yaşayan Suriyeli sayısının 2 milyonu bulması bekleniyor. (MynetHaber)