Türkiye gazetesi yazarı Ceren Kenar, kısa süre önce Twitter’daki ‘Ak Trol’lere ilişkin algoritmik hesaplamayla çıkarılan ‘ağ haritası’nda ismi geçen herkesi dava açmaya çağırdı.

‘SAÇMA SAPAN İFTİRA’

Hafıza Kolektifi, Twitter’da daha önce  kimliği deşifre olan ‘Ak trol’lerden Esat Ç.’yi ve onun takipçilerini inceleyerek 113 hesabın etkileşim içerisinde olduğu bir harita hazırlamıştı.

Diken’de yer alan habere göre, hesaplamadan çıkan sonuca göre, haritanın içinde çok sayıda siyasetçinin yanı sıra, ‘trol’ hesaplarıyla ilişki içinde olan hükümete yakın yayın organlarında çalışan gazeteciler de göze çarpmaktaydı. Bu isimlerden biri de Ceren Kenar’dı.

Kenar, ‘ağ haritası’na Twitter’dan savaş açarak bunun ‘saçma sapan bir iftira’ olduğunu öne sürdü. Haritayı hazırlayanlara dava açacağını söyleyen Kenar, şunları yazdı:

‘Hızını alamayan’ Kenar, ayrıca haritaya ilişkin The Daily Dot Politics’e yazan Efe Kerem Sözeri’nin yazısını paylaşan gazeteci Çağıl Kasapoğlu’nu da örnek gösterip haritayı paylaşanlara da dava açacağını kaydetti.

‘AK TROL DAVASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Hafıza Kolektifi, algoritmik hesaplamayla hazırlanan haritadaki ilişki ağlarının nasıl çıkarıldığını şöyle anlatmıştı: “Bu algoritmada hesapların geometrik olarak birbirlerine uzaklıkları dolayısıyla grafikteki yerleri, fizik yasalarına benzer kurallar kullanılarak hesaplanmakta. Twitter hesaplarını temsil eden nodlar, pozitif elektrik yüklü parçacıklar gibi birbirlerini iterken, arkadaşlık ilişkileri moleküler bağlar gibi nodların birbirlerini çekmelerini sağlıyor.

Böylece bağları benzer olanlar birbirlerine yakınlaşırken, arkadaşlık bağları az olanlar ya da başka kullanıcılara benzemeyenler ise ilişkiler ağının dışına kayıyor.” (Diken)