Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde bulunan Süleymanşah Konaklama Tesisi'nde dün 1 kız çocuğunun öldüğü yangını protesto için eylem yapan Suriyeliler ile güvenlik güçleri arasında çıkan olaylara karıştıkları gerekçesiyle 600 sığınmacı sınır dışı edildi.

Çıkan yangında çadırda bulunan 7 yaşındaki Sudra El-Hammut öldü, 2 ablası yaralandı. Daha önce çıkan yangınlarda da çoğunluğu çocuk, 6 kişinin öldüğü çadır kentte kalan Suriyeli sığınmacılar protesto için idare binası önünde eylem yapmaya başladı.

Radikal'de yer alan habere göre, protesto gösterisi sığınmacılar ile ve güvenlik görevlileri arasında çatışmaya döndü. Çıkan olaylarda ise bir çok kişi yaralandı.

Olayların sona ermesinin ardından ise eldeki kamera görüntüleri incelenmeye alındı. Olayı 'tırmandırdıkları' öne sürülen kişiler, 20'şer ve 30'ar kişilik gruplar halinde otobüslere bindirerek sınır dışı etdilmek üzere Akçakale Sınır Kapısı'na götürüldü.

ŞANLIURFA'DA 89 BİN 457 SURİYELİ BULUNUYOR

2 yılı aşkın süredir iç karışıklığın sürdüğü Suriye'den kaçan binlerce kişi Türkiye'ye sığındı. Yakınlarının yanına yerleşen veya kendi imkanlarıyla yeni bir hayat kuranların dışında, AFAD verilerine göre, 188 bin 421 Suriyeli çadır kentlere yerleştirildi. Türkiye'ye sığınan 89 bin 457 Suriyeli, Şanlıurfa'nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinde çadır kentte, Harran İlçesi'nde ise konteyner kentte barındırılıyor.

YANGINLARDA 16 KİŞİ ÖLDÜ

Suriyeli sığınmacıların barındığı çadır kentlerde şu ana kadar çıkan yangınlarda 16 kişi öldü. Ceylanpınar'da bulunan Telhamut Çadır Kenti'nde, geçen yıl 24 Aralık ve bu yıl 15 Ocak'ta çıkan yangınlarda 9 kişi öldü.

Akçakale'deki Süleymanşah Konaklama Tesisi'ndeki çadırlarda, 8 Ocak, 12 Şubat ve son olarak dün çıkan yangınlarda 7 kişi yaşamını yitirdi.

'SINIR DIŞI' HABERLERİNE YALANLAMA

Türk yetkililer Akçakale mülteci kampında dün yaşanan gerginliğin ardından 600’ü aşkın Suriyelinin sınırdışı edildiği haberlerini kesin bir dille yalanladı.

Hürriyet Daily News’e konuşan bir yetkili, “Sınır dışı haberini kesinlikle yalanlıyoruz. Zaten her gün 500-600 kişi gönüllü geri dönüş sistemiyle Suriye’ye dönüyor. Bizim tanıdığımız geçici koruma statüsü kapsamında hiçbir Suriyeli rızası olmadan geri gönderilemez. Bizim bunun aleyhinde, buna aykırı hareket etmemiz mümkün değil. Bu gönüllü geri dönüş her zaman olan olay” dedi.

Yetkili Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yetkilileriyle birlikte geri dönmek isteyen Suriyelilere sınır kapısına kadar eşlik edildiğini söyledi.

Dün yaşanan olaylardan sonra bugün yaklaşık 100 kişinin geri döndüğünü söyleyen yetkili Reuters’ın haberinde yer alan kaynağın, “Video görüntüleri izleniyor gerekirse daha çok kişi sınır dışı edilecek” iddiasına cevap olarak da, herhangi bir suç işlenmesi halinde Suriye vatandaşlarının Türkiye’de mahkeme karşısına çıkarıldığını ifade etti.

"GÜVENLİK KAYGISIYLA DÖNDÜLER"

Gazeteye konuşan diplomatik kaynaklar dün yaşanan gerginliğin, iki sığınmacı grubu arasındaki bir “Esad yanlısı olma” tartışması olduğunu, Esad’ı desteklemekle suçlanan grubun güvenlik korkusundan Suriye’ye geri döndüğünü söyledi.

Bir kaynak, “Bu kampta dün bazı gerginlikler yaşanmış ve akabinde iki Suriyeli grup arasında arbede yaşanmış. Bir grup diğer grubun provokatörlük yaptığını söyleyerek, bu kişileri Esad yanlısı olmakla suçlamış. Esad yanlısı olmakla itham edilen grup, karşı tarafın kendileri için güvenlik sorunu yaratabileceği düşüncesiyle gönüllü geri dönüşteymiş. Resmi boyutuna bakıldığında, bizim misafir olarak kabul ettiğimiz kişileri ‘sınır dışı’ etmemiz söz konusu olamaz. Ancak gönüllü geri dönüş söz konusudur” dedi.