Katoliklerin ruhani önderi Papa Francesco’nun 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığı yönündeki ifadesi, Türkiye ile Vatikan arasında diplomatik krize neden oldu.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Papa’nın beyanı hakkında “Kabul edilemez” derken, Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayımladı ve Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı Ankara’ya çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Paçacı vasıtasıyla, Vatikan’daki Saint Pietro Katedrali’nde dün yapılan ve 1915 Ermeni Soykırımı sürecinde hayatını kaybedenlerin anıldığı ayinde Papa’nın soykırım ifadesini kullanmaması için yoğun bir mesai harcamıştı.

Vatikan Büyükelçisi Paçacı dün gece saatlerinde tarifeli uçak seferiyle Türkiye’ye dönerken, Dışişleri Bakanlığı Papa’nın dünkü konuşması hakkında yayımladığı açıklamasında, soykırımın hukuki bir kavram olduğunu, “hukukun koşullarını yerine getirmeyen iddiaların iftiradan ibaret” olduğunu savundu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İNKÂR SÖYLEMİNİ TEKRARLADI

Papa’nın konuşması ve 1915 hakkında Türkiye’nin resmi tezini tekrarlayan Dışişleri Bakanlığı, AB ve farklı ülke parlamentolarında kabul edilerek resmen tanınan Ermeni Soykırımı hakkında bir mahkeme kararı bulunmadığı tezini savunarak, “1915 olaylarına soykırım denmesi manidardır” dedi.

1915’te yaşananları “Ermeni anlatısı” olarak nitelendiren Dışişleri Bakanlığı, Papa’nın “tarihten husumet çıkarmakta inat eden Ermeni anlatısının etkisi altında kaldığını” iddia etti.

PAPA’NIN KONUŞMASI DÜNYA BASININDA

Papa Francesco’nun Vatikan’daki Saint Pietro Katedrali’ndeki dünkü ayinde yaptığı konuşma başta İtalya ve Ermenistan medyası olmak üzere, dünya basınında da geniş yankı buldu.

Associated Press, BBC, CNN, The Guardian, Financial Times, Jerusalem Post, Independent, SkyNews, Huffington Post, El Cezire, Papa’nın 20. yüzyılın ilk soykırımının Ermenilere yapıldığı yönündeki ifadesini başlığa çıkartarak, dün Vatikan’da yapılan anma ayini haberine geniş yer verdi.

Amerikan Truth Revolt haber portalı, “Papa o ifadeyi kullandı: Soykırım” başlığıyla duyurduğu haberde, 1914-1918 tarihleri arasında bir buçuk milyon Ermeninin katledildiğini kaydederken, ABD başkanları George Bush ve Barack Obama’nın politik kaygılarla soykırım ifadesini kullanmaktan imtina ettiğini, fakat Papa’nın bu tür “korkuları” olmadığını ve açıkça “soykırım” dediğini yazdı.