Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), tutuklu boğaziçili öğrencilerle ilgili bir açıklama yaptı. 

Tutuklu öğrencilerin serbest bırakılmasını isteyen TİHV'in açıklamasında, "Düşünce ve fikirlerini açıklama cesareti gösterdikleri için hukuksuz uygulamalara maruz kalan ve özgürlükleri ile beraber öğrenim hayatları da baskı ve kısıtlama altına alınan tüm öğrencilerin ve ailelerinin yanında olduğumuzu bildiririz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Boğaziçi Üniversitesi’nden 9 öğrencinin şiddet içermeyen açıklamaları nedeniyle tutuklu bulunmaları, hem ifade özgürlüğü hakkının engellenmesi hem de öğrenim hakkının ihlali anlamına gelmektedir.

Bizler insan hakları savunucuları olarak, 2018 Yılının İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 70. yılı olduğunu hatırlatıyor; yetkilileri, Türkiye’nin taraf olduğu ve bağlayıcılığı olan Evrensel Beyannamede ve Anayasa’da açıkça yer alan bu hakların teminat altına alınmasına dair sorumluluk ve ödevlere uygun davranmaya davet ediyoruz. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yaptıkları açıklama, Evrensel Beyanname ve Anayasa’nın çizdiği düşünce özgürlüğü ve eğitim hakkı çerçevesinde değerlendirilmeli ve tutuklu öğrenciler derhal serbest bırakılmalıdır.

Düşünce ve fikirlerini açıklama cesareti gösterdikleri için hukuksuz uygulamalara maruz kalan ve özgürlükleri ile beraber öğrenim hayatları da baskı ve kısıtlama altına alınan tüm öğrencilerin ve ailelerinin yanında olduğumuzu bildiririz."