Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar’ın Türkiye’nin Nabzı raporu kapsamında hazırladığı ‘Türkiye’nin IŞİD Algısı: İslam, Şiddet ve Hükümet Politikası’ adlı araştırmasına göre toplumun yüzde 12.6’sı da İslam adına şiddete başvurulmasını onaylıyor.

Metropoll'ün Yönetim Kurulu Başkanı Özer Sencar "Toplumun yüzde 83'ü 'bazı durumlarda' bile İslam adına şiddete başvurmayı doğru bulmamaktadır. İslam adına şiddeti onaylayanlar toplumun ancak yüzde 13'ünü oluşturmaktadır. Siyasi parti tabanlarına bakıldığında AKP'lilerin yüzde 19'u, CHP'lilerin yüzde 5'i, MHP'lilerin yüzde 9'u ve BDP 'lilerin yüzde 13'ü bazı durumlarda İslam adına şiddete başvurulmasını doğru bulmaktadır. İktidar partisi tabanında İslam adına şiddeti bazı durumlarda meşru görme halinin yüzde 19'a çıkması dikkat çekmektedir" diyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre toplum, IŞİD'in 'dini hassasiyetler'le hareket etmediği kanaatinde. Toplumun yüzde 84'ü IŞİD'in 'dini hassasiyetlerle hareket etmediğini, yüzde 5'i ise 'dini hassasiyetlerle hareket ettiğini söylüyor. IŞİD'in eylemlerinde ve propaganda çalışmalarında 'dini referanslar' kullanmasına rağmen Türkiye'de halk meselenin 'dini hassasiyet' meselesi olmadığı kanaatinde. Dolayısıyla bunun üzerinden bir 'dini dayanışma' tutumu almıyor.

IŞİD'e sempati duyduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 1.3. Yüzde 93,6 sempati duymadığını söylerken yüzde 5 fikir belirmiyor.

Toplumun ancak yüzde 2'si çevresinde IŞİD'e katılan tanıdıkları olduğunu belirtiyor. Araştırmanın yanılma payı içinde yer alan bu oran IŞİD'e katılımın ne toplumsal bir meşruiyetinin ne de yaygınlığının mevcut olduğunu gösteriyor. Bu soruya "Evet, var" cevabı verenlerde en yüksek oran Saadet Partisi'nde oy verdiğini söyleyenlerde. Saadet Partisi bu oran yüzde 5.3, BDP seçmeninde yüzde 2.6, AKP seçmenindeyse yüzde 2.4.

Türkiye halkı IŞİD'in yaptıklarını onaylamıyor. IŞİD'in Suriye ve Irak'ta yaptıklarını onaylamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 90. Onaylayanlar ancak yüzde 4 düzeyinde. Özer Sencar "IŞİD'in Türkiye'de destek, sempati, katılımcı bulması hayli zor görülmektedir. IŞİD'in toplumsal zemini yoktur. Ancak bu, küçük gruplar halinde çalışan bir terör örgütünün Türkiye'yi tehdit etmediği, eylemleri için Türkiye'den elaman bulamayacağı anlamına gelmez" diye konuşuyor.

Peki, hükümet IŞİD'in Türkiye'deki faaliyetlerini durdurmak için etkili tedbriler alıyor mu? Toplumun yüzde 45'i bu soruya olumsuz karşılık vermekte. Hükümetin etkili tedbirler aldığını düşünenlerin oranı ise yüzde 33. AKP'lilerin yüzde 27'si, CHP'lilerin yüzde 66'sı, MHP'lilerin yüzde 60'ı ve BDP'lilerin yüzde 42'si hükümetin IŞİD'in faaliyetlerinin durdurulması için etkili tedbir almadığı kanaatinde. Hükümetin IŞİD'le mücadelede kamuoyunun genelinin beklentisinin gerisinde görülüyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu son dönemde yaptığı bir konuşmada IŞİD'i Suriye ve Irak'ta yaşananlara 'öfkeli bir grup' olarak nitelemişti. Yaptıkları acımasız infazlarla gündeme gelen IŞİD'i Türkiye toplumunun ancak % 10'u 'öfkeli bir grup' olarak görürken % 81'i terör örgütü olarak değerlendiriyor. 

Toplumun % 47'si IŞİD'in rehin almasında hükümetin kusuru olduğunu düşünüyor. Hükümette kusur bulmayanların oranı % 32. Rehinelerin serbest bırakılmasının sevinci bir yana hükümetin bu sürecin başında yanlış yaptığını düşünenlerin oranı azımsanmayacak düzeyde.