Paris merkezli basın özgürlüğünü savunma örgütü, 2014 bilançosunda Suriye’de bu yıl 15, Filistin’de yedi, Ukrayna altı, Irak’ta dört, Libya’da dört ve dünyanın geri kalan bölgelerinde de 30 medya temsilcisinin haber peşindeyken uğradıkları saldırılarda can verdiğini duyurdu.

bianet'te yer alan habere göre örgüt, 2005 yılında bu yana dünyada 720 gazetecinin öldürüldüğünü de kayda geçti.

2014’te 119 habercinin kaçırıldığına işaret eden RSF bilançosuna göre, gazeteci kaçırmalara en çok sahne olan ülkeler, 33 kaçırmayla, bir süredir Rusya sınırında çatışmaların yoğunlaştığı Ukrayna; 29 vakayla Libya ve 27 kaçırma olayıyla da Suriye oldu.

Dünyanın gazetecilik en tehlikeli olan bölgeler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün faal olduğu Irak ve Suriye, Libya’nın doğusu, Pakistan’ın Baluçistan Bölgesi, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugantsk bölgeleri ve Kolombiya’nın Antyokiya bölgesi olarak aktarıldı.

Dünyada 178 medya temsilcisinin halen hapiste tutulduğu bildirilen bilançoda, tedbir amaçlı tutukluluğu beş yılla sınırlandıran yasayla 40’ı aşkın medya temsilcisinin tahliye edildiği Türkiye, “dünyanın en büyük cezaevi” olan ülkeler arasında bulunurken bu yıl yerini, Çin, Eritre, İran, Mısır ve Suriye’ye bıraktı.

Türkiye’nin yeni rekoru, bu yıl 117 medya temsilcinin saldırıya uğraması oldu. RSF, “Gezi olaylarından bir yıl sonra hala cezasız bırakılan polis şiddeti yeni saldırıları cesaretlendiriyor” tespitinde bulundu.

Türkiye, şiddet sıralamasında 215 saldırıyla Ukrayna, 134 olayla Venezüella’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. RSF dünyadaki şiddet olaylarında 1846 habercinin hedef olduğunu duyurdu.

2013’te 79 medya temsilcisi ülkelerini terk etmek zorunda kalarak mülteciliğe adım atarken bu yıl RSF’yle bu amaçla irtibata geçen medya temsilcisi sayısı 139 oldu.