Yunan basınının istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberde ‘Türkiye’nin günde 3000 sığınmacıyı göndermeyi planladığı’ iddia edildi.

AB ülkelerinden Türkiye’ye yöneltilen eleştiriler ve AP’den geçen hafta çıkan ‘Türkiye ile üyelik müzakereleri dondurulsun’ tavsiye kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara ile Brüksel arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasını hatırlatarak tehdit etmesi Batı basının öncelikli gündem maddelerinden biri.

‘ERDOĞAN TARAFINDAN DESTEKLENEN PLAN HAFTALAR İÇİNDE HAYATA GEÇİRİLEBİLİR’
 
The Times’ın Proto Thema’ya dayandırdığı habere göre, Yunan istihbarat yetkilileri ‘Türkiye’nin günde 3000 sığınmacının Yunanistan’a geçmesine izin vereceği’ yönünde bilgilere ulaştı.
 
Yetkililere göre, bu plan ‘haftalar içinde’ hayata geçirilebilir. Haberde, planın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından desteklendiği de kaydedildi. Öte yandan gazete, Yunan siyasi ve askerlerin habere ilişkin yorum yapmadıklarını ancak iddiaları reddetmediğine dikkat çekti.
 
DROUGAS: BUGÜNLERDE HİÇ KİMSE ERDOĞAN VE ONUN TAHMİN EDİLEMEZLİĞİNİ KÜÇÜMSEMİYOR
 
Gazeteye değerlendirmelerde bulunan istihbarat uzmanı Athanassios Drougas ise “Bu günlerde hiç kimse Sayın Erdoğan’ı ve onun tahmin edilemezliğini küçümsemiyor. Bu planlar, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın son haftalardaki açık tehditleri Yunanistan Genelkurmayı’nda büyük endişeye neden oldu” ifadelerini kullandı.
 
“Korkuyorlar ve siyasilere ‘Türkiye baraj kapaklarını yeniden açarsa ekonomik ve sosyal sıkıntıdaki Yunanistan, şoka karşı direnemez’ diyorlar. Bu savaşın sıçramasına ya da burayı kasıp kavurmasına neden olur” diyen Drougas’a göre, Yunan adaları çevresindeki askeri tatbikatların sıklaşmasının nedeni de bu endişe.
 
Drougas, “Avrupa’daki karışıklıkla, Sayın Erdoğan, sığınmacı krizini durdurmayı koz olarak kullanabileceği tehdidinde bulunma yetkisinin olduğunu hissediyor” diye de ekledi.
 
TÜRKİYE İLE AB ARASINDA SIĞINMACI TARTIŞMASI
 
Ankara ve Brüksel mayıs ayındaki zirvede beş Yunan adasındaki sığınmacıların Türkiye’ye iade edilmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. Ayrıca Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması da 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe girmişti.
 
Ancak Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestisinin bazı kriterler karşılanmadığı için planlandığı tarihte uygulanmaması ve 15 Temmuz’un ardından Türkiye’ye yöneltilen eleştiriler nedeniyle Ankara ile Brüksel arasındaki ipler kopma noktasına gelmişti. Son olarak geçen hafta AP’de alınan ‘Türkiye ile üyelik müzakereleri dondurulsun’ kararı tepki çekmişti.
 
Erdoğan, “Kapıkule’ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, ‘Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız’ demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz” demişti.
 
DEDEAĞAÇ’A KAÇAN ASKERLER İADE TALEBİ İÇİN ERTELEME İSTENECEK
 
Bu arada Türkiye ile Yunanistan, arasındaki tek tartışma konusu sığınmacılar değil. 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi gününde Dedeağaç’a kaçan ve burada sığınma başvurusu yapan askerler de iki ülke ilişkilerini doğrudan etkileyen bir başka konu başladı.
 
Askerlerin avukatlığını üstelenen Stavrula Tomara, Türkiye’nin iade talebi için sunduğu kanıtların eksik olduğunu belirterek, erteleme talep edeceklerini söyledi.

(Kaynak: Sputnik)