Almanya Federal Meclisi'nde Ermeni Soykırımı karar tasarısı kabul edilmesinin ardından Almanya  iktidar ve muhalefet partileri tarafından sert bir dille eleştirildi. Almanya’ya Holokost hatırlatması yapıldı.

AKP, MHP ve CHP Ermeni Soykırımı tasarısını kınayan bir bildiri yayınladılar.

Türkiye’den gelen tepkileri Avlaremoz’dan Serdar Korucu derledi.

Almanya’da büyük koalisyonu oluşturan Hıristiyan Birlik partileri (CDU / CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi tarafından hazırlanan ve dün kabul edilen “1915-1916 döneminde Ermenilere ve diğer Hıristiyan azınlıklara dönük soykırımı hatırlama ve anma” tasarısı ardından Ankara’dan peş peşe gelen açıklamalarda ülkenin Nazi geçmişi ve Holokost’a vurgu yapıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamasında “Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir” ifadelerine yer verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasındaysa Holokost atfı netleştirildi. Alınan kararda bu derin travmanın etkili olduğu savunuldu.

“Bu politikanın arkasında yatan sebepler arasında, ırkçılığa varan Türk ve İslam karşıtlığı, güncel iç ve dış politik gelişmeler, kibirli ve fırsatçı bazı siyasetçiler ile Almanya’nın Namibya’dan Holokost’a uzanan insanlığa karşı suçlar ve soykırım sicilinin yarattığı derin travma sayılabilir.”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamasında ilk olarak , “Almanya Parlamentosu’nun sözde soykırım kararı, Türk milletine, Türkiye’ye, tarihe ve ecdadımıza açık ve tartışmasız bir iftiradır” ifadelerini kullandı hemen ardındansa ekledi: “Geçmişinde tarihin en büyük soykırımı, insanları diri diri fırınlarda yakma vahşeti bulunan Almanya’nın bu kararı, onların ayıplarını örtmez.”

Benzeri bir Twitter mesajı AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’dan geldi. Tayyar’ın mesajı çok daha sert oldu: “Tarihin yüzkarası Hitlerin torunları Türkiye’yi soykırımla suçluyor. Bizim için yok hükmündedir, şiddetle kınıyoruz.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yaptığı yazılı açıklamasında aynı vurguda bulundu:

“Almanya soykırım izi sürüyorsa, insanlığın ortak değer ve mirasına yönelik katliam örnekleri görmek istiyorsa ahlaken ve hukuken önce kendi geçmişine dikkatle bakmalıdır. Tarihimizin hiçbir döneminde soykırım kirliliği yoktur, kaldı ki aransa bile bulunamayacaktır.”

‘HOLOKOST’UN BİRİCİKLİĞİNİN BİLİNCİNDEYİZ’

Halbuki Alman Federal Meclisi’inde kabul edilen tasarıda Holokost unutulmamıştı.

“O dönemin Jöntürk rejiminin emriyle 24 Nisan 1915’te İstanbul’da bir milyonu aşkın etnik Ermeni’nin planlı tehcir ve yok ediliş süreci başladı. Bu insanların kaderi kitlesel imha, etnik temizlik, tehcir ve evet soykırımlar tarihi açısından örnek teşkil eder ve 20. yüzyıl da dehşet verici bir şekilde bütün bunlardan müteşekkildir. Bunun yanı sıra Almanya’nın suçlu ve sorumlu olduğu Holokost’un biricikliğinin de bilincindeyiz.”

‘ALMANYA’NIN ÖZEL TARİHİ SORUMLULUĞUNU KABUL EDİYORUZ’

Metinde Federal Meclis, hükümete “Alman İmparatorluğu’nun rolü konusunda geniş ve kamuya açık bir yüzleşmeye katkı sağlamak” için de çağrıda bulunmakta. Alman İmparatorluğu’nun sorumluluğuna atıfta bulunarak “Alman İmparatorluğu’nun da bu olaylarda suç ortaklığı vardır. Federal Meclis, Almanya’nın özel tarihi sorumluluğunu kabul eder” deniliyor. Yani Almanya kendi tarihi ile de yüzleşmeye gidiyor.

“Federal Meclis, Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri baş müttefiki olan Alman İmparatorluğu’nun  Ermenilerin organize bir şekilde tehcir ve yok edilişine ilişkin Alman diplomatlar ve misyonerler aracılığıyla da gelen açık bilgilere karşın insanlığa karşı bu cürmü durdurmaya çalışmayarak oynadığı yüz kızartıcı rolden ötürü elem içindedir. Almanya Federal Meclisi’nin bu noktadaki anması yeryüzünün en eski Hıristiyan ulusuna karşı saygısının da bir ifadesidir.”*