DEMOKRAT HABER

 

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın düzenlediği Türkiye Ermenistan ilişkilerini ve normalleşme sürecini temeline alan ve bu konuda İstanbul, Ankara gibi şehirlerin dışında da bir bilgilenme yaratılmasının amaçlandığı toplantıların üçüncüsü 28-29 Kasım tarihleri arasında Adana'da düzenlendi.

 

Kars ve İzmir'de düzenlenen toplantıların ardından üçüncü durak olan Adana'daki toplantıya Ermenistan ve Türkiye'den akademisyen, gazeteci, iş insanı ve sivil toplum örgütlerinden insanlar katıldılar.

 

Çukurova Üniversitesi'nin evsahipliğinde düzenlenen toplantıda üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümü de aktif bir rol oynadı.

 

Toplantı TESEV adına Mensur Akgün ve Adana Çukurova Üniversitesi adına Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun açılış konuşmalarıyla açıldı.

 

Türkiye-Ermenistan arasındaki ilişkiler ve normalleşme sürecinde yapılanlar ve gelecekte yapılabileceklerle ilgili bilgi alışverişinde bulunan katılımcılar üniversite öğrencilerinin de yüksek katılım gösterdiği toplantıdan memnun ayrıldılar.

 

Toplantının ilk gününde Diba Nigar Göksel ve Ermenistan'ın başkenti Erivan belediyesi eski başkanlarından Vahan Khatchatryan konuştular. Üniversitenin doktorlarından Aslı Çomu da konuşmacılar arasındaydı.

 

Sempozyumun ikinci yarısında ise Türk Ermeni İş Geliştirme Konseyi adına Alin Ozinyan iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişimi ve ticaret hacmi ile ilgili bilgiler verirken bir yandan gelen soruları da yanıtladı. Euroasia Partnership Fonu'ndan Vazgen Karapetyan ise yapılan sivil toplum etkinliklerinin önemine vurgu yaparak yeni çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Karapetyan TESEV'in yaptığı Türkiye'de komşu Ermenistan ile ilgili önyargıların izlenebildiği bir araştırmadan da bilgi verdi.


Aynı oturumun konuşmacısı, İMC Televizyonu'nda Türkiye Ermenistan ilişkileri ile ilgili Gamurç adlı programın yapımcısı ve sunucu Aris Nalcı ise özellikle medyanın bu ilişkilerdeki olumlu/olumsuz yönlerine değindi.


Bir Çukurova Üniversitesi öğrencisi olan Vakıflı Köyü'nden Cem Çapar ise Türkiye'nin son Ermeni köyünden ve Anadolu'da kalan son Ermenilerden olmanın kendisine yaşattığı duyguları aktardı katılımcılara.

Toplantı TESEV'den Sabiha Şenyücel Gündoğar ve Çukurova Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Tekeoğlu ve Milliyet Gazetesi yazarı Kadri Gürsel'in konuşmaları ile noktalandı.