Uluslararası Af Örgütü Türkiye’de insan hakları savunucularına yönelik baskılara karşı başlattığı kampanya çerçevesinde bir dizi eylem başlatma kararı aldı.

Kampanya çerçevesinde planlanan eylemlerin startı dün Cenevre’de tutuklu Kürt gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın “Büyük açık gözler” adlı resim sergisinin açılışı ile verildi. 

10 Aralık tarihine kadar açık olan sergide Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken kitapçık ve el bildirileri dağıtılacak.

6 Aralık’ta Cenevre’de farklı sivil toplum örgütlerinin katılımıyla bir miting düzenleyecek olan Af Örgütü, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nden itibaren insan hakları savunucuları için bir de mektup kampanyası başlatacak.

"TERÖRİST SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUZ"

Kampanyanın startının sergi ile verildiğini dile getiren Af Örgütü Cenevre Temsilcisi Emily Baud, “Zehra Doğan düşüncelerinden dolayı tutuklu bir gazeteci, bir ressam, bir feminist ve bir Kürt. Bu nedenle İnsan Hakları savunucularına yönelik saldırılara karşı kampanyanın startını böylesi sergi ile vermenin anlamlı olduğunu düşündük” dedi. 

Türkiye’de insan hakları ihlallerinin çok ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken Baud, şöyle konuştu:

İnsan hakları savunucuları da yaşanan bu ihlallerden payını aldı. Bizzat Af Örgütü olarak bu baskıların hedefi haline geldik. Af Örgütü Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kılıç ve yine Türkiye Temsilcimiz 10 insan hakları savunucusu ile birlikte tutuklandı. Taner Kılıç hala tutuklu. Terörist olarak suçlanması hiçbir şekilde kabul edilemez.  Diğer insan hakları savunucuları tahliye edilseler de davalar sürüyor. İnsan Hakları savunucularını korumak bizim çalışmalarımızın kalbini oluşturuyor.

İMZA KAMPANYASI

İnsan hakları savunucularına yönelik baskılara işaret eden Baud, “10 İnsan hakları savunucusuna atfen başlattığımız imza kampanyası ile bir kez daha baskılara son verilmesi ve tutuklu insan hakları savunucuların serbest bırakılması talebini yineleyeceğiz. Kampanya burada, Doğan’ın sergisi ile start aldı. İnternet üzerinden de yürütülecek olan kampanyamıza herkesin katılması çağrısında bulunuyoruz” diye belirtti.