Kopenhag'da yazar Lars Hedegaard'a suikast girişiminde bulunduktan bir süre sonra Türkiye'de yakalanan IŞİD yanlısı serbest bırakılmış.

İddiaları araştırmak üzere Danimarka'dan Türkiye'ye gelen heyet, MİT ve dışişlerinin iddiaları doğruladığını açıkladı. IŞİD yanlısının Türk rehinelerin kurtarılması için takasta kullanıldığı ifade edildi.

Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Türkiye'nin tutumunun anlaşılmaz olduğunu belirterek, "Türkiye'ye gönderdiğimiz heyet bugün Ankara'dan döndü. Heyet, Türk Dışişleri, Adalet Bakanlığı ve gizli servisi MİT ile görüşmeler yaptı. Türk yetkililer, Lars Hedegard'a silahlı saldırıda bulunan zanlının serbest bırakıldığını doğrulamışlar. Bilindiği gibi zanlının serbest bırakılması konusu birkaç haftadır tartışılıyordu. Şimdi onaylanmış oldu. Ama Türkiye'nin tutumunu anlamak ve kabul etmek mümkün değil" dedi.

Mette Frederiksen, Türk makamlarının zanlının neden bırakılmadığı konusunda bir açıklama yapmamasına öfkelendiklerini belirterek "Biz heyeti gönderirken, şahsın neden serbest bırakıldığına da açıklık getirilir diye düşündük. Ama Türk makamları bu konuda bir açıklama yapmamışlar. Heyet çok kısa sürede alınan kararla Türkiye'ye gitmesine rağmen biz bir cevap bekliyorduk. Türkiye'den zanlının neden serbest bırakıldığı konusunda halen cevap bekliyoruz" dedi.

Kopenhag polisi 27 Nisan 2014'te yaptığı açıklamada, 5 Şubat 2013'te postacı gibi davranarak başkent Kopenhag'ın Frederiksberg semtindeki evinde, yazar Lars Hedegaard'a silahla ateş etmek isteyen ve silahının tutukluk yapması üzerine kaçtığı belirtilen zanlının Türkiye'de yakalanarak tutuklandığını açıklamıştı.