Dünya Sağlık Örgütü 'küresel şiddet raporu'nu açıkladı. Türkiye, 'öldürme'de 41 ülke arasında 13. sırada yer alıyor.

Dünya sağlık Örgütü’nün (DSÖ), Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa bölgesindeki 41 ülke üzerinde yaptığı araştırma sonucu hazırladığı “Şiddetin Önlenmesinde Avrupa Gerçekleri ve Küresel Durum Raporu 2014”te, Türkiye’deki şiddet ve öldürme olayları ile ilgili çarpıcı veriler ortaya çıktı. Buna göre; Türkiye, işlenen cinayetlerin sayıları bakımından 41 ülke arasında 13. sırada yer aldı.

Ayşegül Kahvecioğlu'nun Milliyet'te yer alan haberine göre Azerbaycan, Romanya, Ermenistan, Tacikistan, Bulgaristan sıralamada Türkiye’den daha az cinayet işlenen ülkeler arasında yer aldı.

Rapordaki önemli veriler özetle şöyle:

- Cinayete kurban gidenlerin yüzde 60’ını; 30-59 yaş grubu yetişkinler oluşturuyor.
-Avrupa bölgesindeki ölüm oranlarında Türkiye 41 ülke arasında 13. sırada. Türkiye’deki ölüm oranları Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Gürcistan, Özbekistan, Arnavutluk gibi ülkelerdeki cinayet sonrası ölüm oranlarının gerisinde.
- Türkiye’den daha iyi durumda olan ülkeler arasında ise Azerbaycan, Romanya, Ermenistan, Tacikistan, Bulgaristan gibi ülkeler bulunuyor. Ölüm oranlarının en az olduğu ülkeler ise, sırasıyla İsviçre, İzlanda, Norveç, Slovenya, San Marino, İsveç, İspanya, Almanya, İtalya ve Avusturya.
- Türkiye’de cinayetlerin yüzde 50’si ateşli silah; yüzde 20’si kesici alet, yüzde 2’si boğarak öldürme, yüzde 2’si keskin olmayan bir cisimle darbe şeklinde oluyor.

ŞİDDETİ ÖNLEME YETERLİ DEĞİL

- Ülkeler, şiddet önleme faaliyetlerine yatırım yapıyor. Ancak bu yeterli değil.
- Türkiye’de çocuk istismarını önlemeye yönelik programlar “ev ziyaretleri”, “cinsel istismar ve bundan kaçınılmasına yönelik eğitim”, “ebeveynlik eğitimi” ve “çocuk koruma hizmetleri”nden oluşuyor.
- Arnavutluk, Letonya, Litvanya, Makedonya, Karadağ, Romanya, Rusya ve Türkiye’de üniversite öğrencileri arasında yapılan olumsuz çocukluk çağı deneyimleri çalışmasına göre, fiziksel istismar, cinsel istismar, aile içi şiddet, duygusal ihmal, uyuşturucu bağımlısı hane halkı üyesi, Alkolik hane halkı üyesi gibi olumsuz çocukluk çağı deneyimlerine sahip olan çocuklarda intihar riski 40 kat, alkol bağımlılığı riski 9 kat, uyuşturucu bağımlılığı riski 6 kat, reşit yaşta olmayan cinsel ilişki riski 3 kat, sigara bağımlılığı 3 kat artıyor.