Barolar Birliği, yargı kararı olmadan yapılan uygulamanın demokratik olmadığını belirtti. 

İçişleri Bakanlığı, 370 derneğin faaliyetini OHAL Kanunu’na dayanarak durdurdu. Faaliyeti durdurulan dernekler arasında hukukçulara ait derneklerin bulunması nedeniyle Türkiye Barolar Birliği (TBB) yazılı açıklama yaptı.

Yargı kararı olamadan derneklerin faaliyetinin durdurulması demokratik bulmadıklarını belirten TBB, karara karşı hukuk kuralları içerisinde karşı duracaklarını kaydetti.

Faaliyet durdurma kararı olan “Anadolu Adalet Okulu” ile aynı adreste olan Halkın Hukuk Bürosu’na polis baskının düzenlendi. TBB, açıklamasında Ankara Barosu yönetim kurulu üyeleri ve baro görevlilerinin olay yerine gittikleri aktarıldı. İnsan Hakları Merkezi görevlileri aracılığıyla konunun takip edildiği kaydedildi. 

‘HUKUKA AYKIRI HER MÜDAHALENİN KARŞISINDA DURACAĞIZ’

Konuyla ilgili olarak TBB Başkanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle: 

“Yargı kararı olmadan derneklerin kapatılmasını ya da faaliyetinin durdurulmasını demokratik bulmamız mümkün değildir.

Avukatlık bürolarına yönelik hukuka aykırı her müdahalenin de hukuk kuralları çerçevesinde karşısında duracağımız açıktır.

Öte yandan; Ankara’da resmî kayıtlara göre bir hukuk bürosuyla aynı adreste faaliyet gösteren Anadolu Adalet Okulu adlı bir dernekle ilgili Valiliğin faaliyet durdurma kararının uygulanmasına ilişkin derneğin adresinin hukuk bürosunun adresiyle aynı olmasından dolayı çıkan ihtilafta, Ankara Barosu’nun ilgili yönetim kurulu üyelerinin tamamı, Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi ile Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi yetkilileri olay yerine intikal etmiştir. Konu tarafımızdan da İnsan Hakları Merkezi’nden sorumlu yönetim kurulu üyemiz eliyle doğrudan takip edilmektedir.

Ankara Baromuz ve Türkiye Barolar Birliği ilk andan itibaren birliktedir ve avukatlık hukuku açısından gerekli desteği vermektedir. Konuyla ilgili Ankara Barosu tarafından basın açıklaması da yapılmıştır.

Meslektaşlarımızın ve kamuoyunun bilgisine sunulur.

Saygılarımızla.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı”