Dünyada en çok baskı gören toplumlar konusunda çalışma yürüten sivil toplum kuruluşu Freedom House 2011 yılı raporunda, daha önceki yıllarda da olduğu gibi, Türkiye’yi "yarı özgür" ülkeler arasında gösterdi.

Türkiye’de son yıllarda gazeteci tutuklanmalarının ve ifade özgürlüğüne yönelik ihlallerin arttığına dikkat çekilen raporda, neredeyse tüm medya kuruluşlarının büyük holdinglerin elinde bulunduğu ve oto-sansür uygulamalarının yaygın olduğu ifade edildi.

Kürt medyasının hükümet tarafından kapatılma tehdidi altında tutulduğu ve internet yayınlarının da bloke edildiğini belirten Freedom House, akademik özgürlüklerin de tehdit altında olduğunu duyurdu.

Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakollu’nun tutuklanmalarına dikkat çekilen raporda, Kürt sorunuyla ilgili akademisyenlerin baskı altında tutulduğu ifade edildi.

Raporda, insan hakları ihlalleri konusunda Ekvator Ginesi birinci sırayı alırken onu Eritre, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye, Türkmenistan ve Özbekistan takip etti. Raporda Tibet ve Batı Sahra ise baskı görenler arasına girmekte "en iddialı" ülkeler olarak değerlendirildi.

Raporda dünya nüfusunun yüzde 23’ünü oluşturan 1 milyar 600 milyon insanın en temel haklarını istemelerine rağmen ciddi baskı altında kaldıkları bilgisine yer verildi. (anf)