Birçok faili meçhul cinayetin 1 numaralı aktörü olarak gösterilen Yeşil, ifadesinde polis tarafından aranırken jandarmada saklandığını, polis ordusu gelse de askerlerin kendisini vermeyeceğini anlatıyor.

KARANLIK DÖNEMİN KARA KUTUSU

Susurluk kazasının ardından Türkiye gündeminden düşmeyen Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın 1995 yılında MİT’te verdiği 11 sayfalık ifadesinde çarpıcı iddiaları yer aldı. Yeşil ifadesinde o dönem polisten kurtulmak için Jandarma tesislerinde kaldığını şöyle anlatıyor: “İçişleri Bakanının emir subayı Savaş... binbaşının evi benim için en emniyetli yer. Polis beni oradan alamaz.” MİT tarafından 8 soru yöneltilen Yeşil, Alparslan Türkeş’in kendisine “PKK devletin işi. Komünistlerden fazla idam verdik, görev bize verilirse hazır olun” dediğini anlatıyor.

Yeşil ismini Türkiye ilk kez Susurluk Kazasının ardından duydu. Ergenekon ve faili meçhuller soruşturmalarında sürekli Yeşil ismi gündeme geldi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen JİTEM Soruşturması’nda hakkında yakalama kararı çıkartılan Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında son olarak 1994 yılında öldürülen dönemin Tunceli Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu soruşturması kapsamında İnterpol aracılığıyla yakalama kararı çıkartılmıştı.

YEŞİL’İ MEHMET EYMÜR SORGULADI

MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür’ün “Yeşil’i bizzat ben sorguladım. Kayıtları MİT’te var” sözleri üzerine Anter soruşturması savcısı ve Ergenekon mahkemesi bu ifadeleri istemişti. Yeşil’in MİT’te verdiği ifadenin tamamı artık Ergenekon dava dosyasına girdi. Star’dan Helin Şahin’in haberine göre MİT’in Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği ifadede, Yeşil’e 8 olayla ilgili bilgisi soruluyor.

YEŞİL DEYİNCE TÜM SINIRLAR AÇILIR

MİT’e sorgulanan Yeşil’e sorulan ilk soru 28 Ocak 1995’te Silivri’de cesetleri bulunan İran uyruklu Kürt asıllı Askar Simitko ile Lazım Esmaeili’nin kaçırılarak öldürülmeleri olayı olmuş. Yeşil bu olaylarla ilgisi olmadığını beyan edip, şahısların polisteki kişilerce öldürülmüş olabileceğini iddia ediyor. Yıldırım ifadesinin devamında sınır bölgesindeki hakimiyetinden de söz ediyor. Sınır bölgesinde Jandarma frekansına girebildiğini, kendisindeki cihazların taramalı olduğunu, sınırdan girdiği yerde Yeşil dediği zaman hepsinin kendisini karşılayacağını ve tanıdığını anlatıyor.

JANDARMA TESİSLERİNDE KALIYORUM

Yeşil’e yöneltilen üçüncü soru ise jandarma ile olan ilişkisi. “Kalmam için en güzel yer jandarma” diyen Yeşil, şunları dile getiriyor: “Jandarma’nın sosyal tesislerinde kalıyorum ancak lojmanlarında da kalabilirim. Kalmam için en güzel yer Jandarma. Orada olduğum bilinir ancak öyle girilip kolayca alınmam. Ordu bile gelse alamaz, ordu üstlerine yürür. Jandarma’daki hakimiyetim süper. İçişleri Bakanının emir subayı Savaş... Binbaşının evinde kalabileceğimi, polisin gelip alamayacağını, en emniyetli yerin orası olacağını söyledi. Bütün bunlar Jandarmaya güvendiğim anlamına gelmez. Jandarma kazma, sap gibi adamlar bu işlerden anlamazlar ama beni vermezler ve Jandarma beni tanır.”

TÜRKEŞ BENİ PKK İLE İLGİLİ UYARDI

Emniyetle ilişkisi sorulan Yeşil, Mehmet Ağar’ın kendisinin sırtından para kazandığını iddia etti. Bahçelievler’de 7 TİP’linin öldürülmesi eylemini azmettiren Çatlı’nın en korktuğu kişinin MHP’nin merhum lideri Alparslan Türkeş olduğunu anlatan Yeşil, “Türkeş, Çatlı’yı kovmuştu. Türkeş benden PKK hakkında devlete istihbarat vermemi istemiyordu. 1989 yılında Elazığ Garajı’nın açılışına otele çağırdı. Bana, ‘PKK’nın devletin işi olduğunu, bırakın ne yaparsa yapsın komünistlerden fazla idam verdik. Görev bize verilirse hazır olun’ diyerek uyardı” ifadelerini kullandı.

DEVLET BANA SAHİP ÇIKARSA YARA ALIR

Yeşil’in daha önce çeşitli basın yayın organlarında MİT’teki mülakatına dair bir dizi ifadeleri yer almıştı. İfadelerinde bazı isimler hakkında karalayıcı ifadeler kullandığı dikkat çeken Yeşil’in medyaya yansıyan ifadelerinden bazı bölümleri şöyleydi: “İnfazlar planlı değil, olaya kilitlendiğim zaman başka bir şey hatırlamıyorum. Psikolojik yönden rahatsızım. PKK ile aramdaki set para ve devlet. Bu nedenle para işine bulaştım. Parayı bulduğum zaman devlet engelini rüşvetle kaldırım. (...) Devletin bir biriminin bana sahip çıkması durumunda devlet yara alır.”