BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekilleri Ahmet Türk ve Şerafettin Elçi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le olan görüşmesi sona erdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yemin ve boykot krizi konusunda görüşme yapan BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili Ahmet Türk, görüşmenin olumlu geçtiğini kaydederek, “Umut ediyorum ki bu krizin çözümü konusunda Cumhurbaşkanı her türlü çabanın içerisinde olacak. Bu izlenimi aldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yemin ve boykot krizi konusunda görüşme yapan BDP’nin desteklediği Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Cumhurbaşkanı Gül’ün krizin çözümü konusunda her türlü çabanın içinde olacağı izlenimi edindiklerini söyledi. Türk, “Sayın Cumhurbaşkanımız bize gerçekten pozitif bir enerji verdi. Sorunun çözümü konusunda olabildikçe büyük bir çaba göstereceğine inanıyorum” dedi.

TBMM'deki 'yemin' ve 'boykot' krizine el koyan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından bugün de bağımsız milletvekillerini temsilen Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Şerafettin Elçi'yi Çankaya Köşkü'nde kabul etti. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Mardin Milletvekili Ahmet Türk seçimlerin ardından istemedikleri ama muhakkak çözülmesi gerektiğine inandıkları bir krizle karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Türk yıllardan beri demokratik siyasette ısrar ettiklerinin de altını çizdiği açıklamasında bütün olumsuzluklara rağmen çözüm yerinin parlamento olduğuna inandıklarının kaydetti. Türk açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Bildiğiniz gibi geçmişten günümüze partilerimiz kapatıldı, parlamento dışına itildik, Anayasa Mahkemesi tarafından milletvekilliklerimiz düşürüldü. Ancak çözüm yerinin parlamento olduğuna inandığımız için yine bu seçimde de parlamentoyu çözüm yeri olarak gördük ve seçimlere katıldık. Ancak görüldüğü gibi hep tehditlerle ve gerçekten düşüncelerimizin önemsenmediğini gösteren bir mantıkla karşı karşıya kaldık. Biz bu nedenle Türkiye'nin demokratikleşmesi, sancılı süreçlerin atlatılması konusunda artık demokratik bir Anayasa’nın yapılması ve demokratik çözümlerin üretilmesi konusunda bu dönemi önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Ancak yaklaşım gerçekten bu sürecin önünü tıkamaya yönelik mantığın anlayışları olduğunu bize göstermiştir. Biz bu nedenle yapılan haksızlıklara karşı parlamentoya katılmayacağımızı ifade ettik ve gerçekten sorunun çözümünü sağlayacak inandırıcı bir açıklama, inandırıcı bir çalışma yapılmadan tavrımızın değişmeyeceğini ifade etmiştik. Bugün de aynı kararlılıktayız."

-"UMUT EDİYORUM, CUMHURBAŞKANI GEREKEN DEMOKRATİK REFLEKSİ GÖSTERİR"-

Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinin olumlu geçtiğini de sözlerine ekleyen Türk, “Sayın Cumhurbaşkanımız bize gerçekten pozitif bir enerji verdi. Sorunun çözümü konusunda olabildikçe büyük bir çaba göstereceğine inanıyorum” dedi. Krizin aşılmaması durumunda önümüzdeki sürecin daha sancılı bir sürece dönüşeceğini Gül’e ifade ettiklerini ve kendisinin de bunun bilincinde olduğunu vurgulayan Ahmet Türk, “Umut ediyorum ki hükümet, yine bu ülkenin Cumhurbaşkanı hepimizin Cumhurbaşkanı, bu krizin aşılması konusunda gereken demokratik refleksi gösterir, sorunun çözümüne katkı sunar. Ancak ötekileştirilen hiçe sayılan anlayışlar karşısında biz parlamentoya gitmeyi ve orada bulunmanın bir anlam ifade etmeyeceğini tekrarlıyoruz. Eğer Parlamentoda düşüncelerimiz katkılarımız olmayacaksa ve parlamentoda bir işlevimiz yoksa o parlamentoda bulunmanın da çok anlamlı olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyorum. Umut ediyorum ki herkes bu krizin aşılması konusunda gereken çabayı sarf eder” diye konuştu.

-"ÇÖZÜM KONUSUNDA ÇABA SARF EDECEĞİ İZLENİMİ ALDIM"-

Bağımsız Milletvekili Türk, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Gül’ün sorunun çözümüne ilişkin neler yapacağı konusundaki izlenimleri sorulan Türk, “Tabi ki Cumhurbaşkanı’nın ne söylediğini söylemeye yetkili değilim ama inanıyorum, umut ediyorum, o izlenimi aldım ki Sayın Cumhurbaşkanı bu konudaki krizin çözümü konusunda her türlü çabanın içinde olacaktır. Bu izlenimi aldım diyebilirim” dedi. Hatip Dicle tahliye edilmezse boykot kararının devam edip etmeyeceği yönündeki bir soruya ise Türk şu yanıtı verdi:

“Hatip Dicle tabi ki bir haksızlığa maruz kalmıştır. Haksızlığın düzeltilmesinin yolu, formülleri vardır. Bunu da çok açık bir şekilde ifade ettik. Eğer geleceği birlikte oluşturmayı düşünüyorsak bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik hükümete düşen sorumluluklar vardır. Gereken Anayasal değişiklikler yasal değişiklikleri yapma yetkisi vardır. Burada Sayın Başbakan meseleyi hep başka noktaya çekmeye çalışıyor. Sanki biz yargıyı eleştiriyormuşuz gibi. Eğer yargı bu noktada ise bu maddeleri değiştirmek için Meclis'in yetkisi vardır. Hükümetin bu noktada bir çaba göstermesi gerekir. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırma gibi bir sorumluluğu vardır.

-GÜVEN VERİCİ MESAJLAR ÖNEMLİ-

Türk kendisine yöneltilen, “Hükümetle görüşme konusunda bir çalışmanız olacak mı” sorusu üzerine ise, sorunun çözülmesi için çaba gösterdiklerini ancak tek taraflı iyi niyetin, çabanın yetmediğini belirterek yanıt verdi. Karşılıklı olarak krizin aşılması konusunda destek verilmesi gerektiğinin altını çizen Türk, “Sorunun aşılması için yasal, anayasal değişiklikler gerekiyorsa bunu yapma görevi parlamentonundur. Başta da hükümetindir, iktidar partisinindir. Bugün iktidar partisi yüzde 50 oy almış bu önemli bir destektir. Gerçekten bu olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik bir çabanın içinde olması gerekir diye düşünüyorum” dedi. Çözüm konusunda bir vaat gelirse yemin etmeye gidip gitmeyecekleri sorusuna ise Türk’ün yanıtı “Burada kamuoyuna verilecek mesajlar önemlidir. Güven verici mesajlar ve güven verici adımlar bizim için önemlidir” şeklinde oldu.

AKŞAM