AYM’nin Seyfullah Turan’ın başına uzun namlulu silahın dipçiğiyle vurarak ağır yaralayan polis Bahadır Turan'ın işlediği suçun, “yaşam hakkı ihlali” olduğuna hükmetmesini yeterli bulmayan aile, polisin cezalandırılmasını istedi. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2009 yılında Hakkari'de boş bir arazide arkadaşları ile top oynayan 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı, başına uzun namlulu silahın dipçiğiyle vurarak ağır yaralayan özel harekat polisi Bahadır Turan’ın eyleminin, “işkence ve kötü muamele” değil, “yaşam hakkı ihlali” olduğuna hükmederek, polise verilen 6 ay 7 günlük hapis cezasını az buldu ve yeniden yargılamasına karar verdi.

Daha önce Hakkari'de görülen ancak güvenlik gerekçesiyle Isparta Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Seyfullah Turan’ın dosyası ile ilgili “yeniden yargılama” kararı veren AYM, dosyayı Isparta'ya gönderdi. 

‘OLAY KÖTÜ MUAMELE DEĞİL, KASTEN ÖLDÜRMEDİR’

mezopoatmyaajansı.com'da yer alan habere göre, başından itibaren olayın sadece kötü muamele ve işkence olmadığını, "kasten öldürme" olduğunu ileri süren avukat Fahri Timur, AYM’nin de kendileri gibi düşündüğünü söyledi. Hakkari'de başlattıkları davanın “güvenlik” gerekçesiyle Isparta'ya gönderildiğini belirten Timur, "Bizler başından itibaren suçun 'kasten yaralama' suçu değil, ‘işkence suçu’ ve ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs’ suçu olduğunu savunduk. Fakat Isparta Asliye Ceza Mahkemesi polise ödül sayılabilecek bir ceza ile davayı sonuçlandırmıştı. AYM’nin söz konusu kararı henüz bizlere tebliğ edilmedi; ancak basına yansıdığı kadarıyla yargılama sırasında sürekli ifade ettiğimiz ‘kasten öldürme’ suçuna yönelik savunmamızın AYM tarafında da kabul edildiği görülmektedir” dedi.  

AİLE: AYM'NİN KARARINI YETERLİ BULMUYORUZ 

Oğlunun polisin darbeleriyle öldürülmek istendiğini savunan baba Mehmet Turan ise, davanın takipçisi olacaklarını belirtti. Baba Turan, “O polis benim oğlumu öldürmek istedi, hatta görüntülerde 'öldü’ diye bırakıp gittiği görülüyor. Polisin arkadaşı gelip oğlumu kontrol ettikten sonra gidip kendisini tebrik ediyor. AYM’nin kararını yeterli bulmuyorum. O polisin cezalandırmasını istiyorum ve sonuna kadar da davanın takipçisi olacağım” dedi. Oğlunun sağlığının da gün geçtikçe kötüye gittiğini belirten Turan, “Oğlumu o günden beri doktorlara götürüp tedavisine devam ediyoruz. Geceleri kafasının darbe alan kısmı üzerinde yatamıyor. Bazen baş ağrısıyla gözleri şişiyor ve her geçen gün daha da kötüye gidiyor” diye konuştu.  

‘POLİS BENİ ÖLDÜRMEK İSTEDİ’

Olaydan sonra konuşma ve baş ağrısı çektiğini belirten Seyfullah Turan da, “Olaydan sonra sağlık durumum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Kendimi çok zayıf hissediyorum. Geceleri yatamıyorum. O polis bana işkence yapmak için değil, öldürmek için vurdu" dedi.