Tutuklu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 3'üncü duruşması görüldü.

Duruşmaya Sabahat Tuncel ve Gültan Kışanak SEGBİS ile katılırken, avukatları hazır bulundu.

Savunma yapan Gültan Kışanak salondakileri selamlayarak duruşmanın aleniyeti ve adil olması açısından kamuya açık olmasını talep etti.

Daha geniş bir ortamda yapılamasını talep eden Kışanak, mahkemenin güvenlik gerekçesiyle Malatya’ya sevk edilmesine dikkat çekerek, “Madem güvenlik sağlanabiliyorsa neden duruşmada hazır bulunma talebemiz reddediliyor. 5’inci duruşma oldu ve hala duruşmada hazır bulunamadığım için sağlıklı yürümüyor” diyerek iddiaları hazırlayanların FETÖ’den yargılandığını hatırlattı.

 'SİYASİ KİMLİĞİM VE FAALİYETLERİMDEN KAYNAKLI YARGILANIYORUM'

Bir yıldır tutuklu olduğunu belirten Kışanak, “Haksız yere bir kişinin bir dakika bile tutuklu bulunması hukuka aykırıyken, ben hiçbir gerekçe gösterilmeden bir yıldır tutuklu bulunuyorum. Her mahkemeyi farklı bir heyet ile geçiriyorum. 21. yüzyılda yaşıyoruz. Sözde hukuk devletinde yaşıyoruz. Bir milletvekili ve belediye başkanının sorgusuz sualsiz içerde tutulmasını nasıl izah ediyorsunuz? Bu ülkede huzur içinde yaşamak istiyorsak sağlıklı bir hukuk içinde yargılanmak gerekir. Vicdanları yaralamayan adil bir yargılanmanın olması gerekir. Hırsızlık yapmadım, kimsenin canını yakmadım. Şu anda siyasi kimliğim ve faaliyetlerimden kaynaklı yargılanıyorum. Muhalefet etme hakkım anayasal güvence altına alınmasına rağmen ben muhalif açıklamalar gerekçe gösterildiği ve suç sayıldığı için tutuklu bulunuyorum” dedi.

2 milyonluk şehirde seçilmiş bir kişinin dahi bırakılmadığının ifade eden Kışanak, kayyumların yerel yönetimi engellediğini söyledi.

Kışanak, “Yargı buna dur demelidir. Bir ülkede kadınlar yönetime katılmadığı sürece o ülkede demokrasiden bahsedilemez. Biz belediye eş başkanlarının tutukluluğu benim şahsımda tüm kadınların siyasi iradesinin yok sayıldığı ve kısıtlandığı anlamına gelir” diye konuştu.

TUNCEL: HUKUK VE ADALET BASKI ALTINDA

Kışanak’tan sonra savunma yapan Sabahat Tuncel, “Mahkemeye çıkarılmıyoruz, bizler yaptıklarımızın suç olmadığını mahkeme huzuruna çıkararak, mahkeme heyetinin gözlerinin içine bakarak bire bir anlatmak istiyoruz. Siyasi erk hukuka baskı yapıyor. Hukuk ve adalet baskı altında. Bu yaşananlar bu baskılar cezaevinde uygulanmak istenen tek tip kıyafet siyaseti gibidir. Bir yıldır tutukluyuz ve hukuksuz bir şekilde yargılanıyoruz. Cizre’de gençler yakıldı. Taybet ana sokak ortasında bekletildi” dedi.

Tuncel savunma yaparken, mahkeme başkanının Tuncel’e "kendinizle ilgili olanları söyleyin, burası televizyon programı değil" demesi üzerine Tuncel, “Bize yönelik suçlamalar hukuki değil tamamıyla siyasi olduğu için bizler tam da bu noktada savunmamızı siyasi faaliyetlerimizin yargılanmaya çalışıldığına dikkat çekmek için bu temelde savunma yapıyoruz ”ifadelerini kullandı.

Tuncel şöyle devam etti.

“Abdullah Öcalan ile görüşme yapıldığı dönemde hiçbir huzursuzluk ortamı yokken, müzakere süreci bitirildikten sonra yoğun baskılar devreye girdi ve siyasi operasyonlar başladı. Abdullah Öcalan şu an ailesi dahil kimse ile görüştürülmüyor. Siyasi iktidarın isteği üzerine buradayız. Hukuk ve adalet evrensel hukuk zedelenmiş bir durumda. Adalet mülkün temeli ise heyetiniz hukuka sahip çıksın. Heyetinizi de anlıyorum. Mahkemeleri korkutan bir siyasi lider ile karşı karşıyasınız. Ama hukuku savunmak benim olduğu kadar sizinde göreviniz. Hukuka sahip çıkmaya davet ediyorum.”

AVUKATLAR HEYET DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Kışanak'ın avukatı Cihan Aydın, mahkeme heyetindeki değişikliğe ilişkin, “Yeni gelen her bir heyete dosyayı sil baştan anlatmaya mecalimiz kalmadı. Bu durum ciddiyetsiz bir hava oluşturuyor. Karşınızda iki siyasetçi var. FETÖ polisleri tarafından oluşturulan deliller bu iki siyasetçinin yargılanması için yeterli değildir ve yanlıştır. Tüm bu siyasi operasyonlar kayyum atamak içindi bunu da yaptılar” diyerek söz konusu iddiaların somut delilleri olmadığını ifade etti diyerek müvekkilinin tahliyesini talep etti.

Daha sonra diğer avukatlar da müvekkillerine yönelik iddia edilen suçlamaların hiçbirini kabul etmediklerini ifade ederek, müvekkillerinin siyasi faaliyetlerinin suç olarak yansıtılmaya çalışıldığını söyledi

Mahkeme kısa bir aradan sonra duruşmayı 8 Ocak’a erteleyerek davanın sonraki bir ya da iki duruşmada karara bağlanacağını belirtti.

DAVA HAKKINDA

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında geçen yıl Ekim ayında tutuklanan Gültan Kışanak hakkında 240, Kasım ayında tutuklanan Sebahat Tuncel için de 145 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

'Terör örgütü kurma ve yönetme', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak' ve 'Örgüt propagandası yapmak' iddialarından haklarında dava açılan Kışanak ve Tuncel'in Malatya’da yargılandığı davanın 5'inci duruşması görüldü.

Malatya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Tuncel ve Kışanak, tutuklu bulundukları cezaevinden SEGBİS sistemi ile katıldı.

Mahkeme başkanının ifadelerine eklemek istediği bir şey olup olmadığı sorusuna Gültan Kışanak, savunma hakkını SEGBİS ile değil, mahkemeye bizzat gelerek kullanmak istediğini söyledi.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel de mahkeme heyetine “Gözünüzün içerisine bakarak savunma yapmak istiyorum” dedi.

Sanık avukatlarının taleplerini de dinleyen mahkeme heyeti, Kışanak ve Tuncel’in tutukluluk hallerinin devamına karar verip, dosyadaki eksiklerin tamamlanmasını isteyerek duruşmayı erteledi.

(Kaynak. Mezopotamya Ajansı)