Soma'daki maden katliamında tahliye çalışmalarına katılan Türkiye Taşkömürü İşletmeleri 'nin (TTK) tahlisiye ekibi, kurtarma çalışmaları sırasında madendeki tespitlerini canlı yayında paylaştı.

NTV'nin canlı yayınına katılan TTK ekibinden uzman madenciler, 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasından yedi saat sonra olay yerine intikal ederek diğer tahlisiye ekipleriyle birlikte çalışmaya başladıklarını ve madenin işletme müdürünü canlı olarak kurtardıklarını açıkladılar. TTK ekibi, işletme müdürü Akın Bey'in kurtulmasının tamamen bir mucize olduğunu belirterek, kendisinin daha önce yapılan çalışmalarda kullanılan eski bir solunum cihazını kullanarak hayatta kalma şansını yükselttiğini ve bu sayede onu kurtarmayı başardıklarını söyledi.

Ekip yangının alevli bir yangın olduğunu ve yangının etkisiyle ahşap tahkimatların kendini tutamadığını ve galeri tavanlarında göçükler meydana geldiğini belirtti. Üretim yapılan işletmenin kimi yerde çelik, kimi yerde beton tahkimat kullandığını belirten uzman ekip ayrıca kamuoyunda merak edilen kömür tozunun patladığı iddialarını da kesin bir şekilde yalanladı. TTK ekibi bu iddiayla ilgili olarak, “Kömür tozunun patlaması gibi bir şey yok. Yeraltında bu tür felaketler hiç bir ipucu bırakmaz. Yüzlerce metre alanı kaplar.” ifadesini kullandı.

TTK ekibine olayın meydana geldiği gün ortaya atılan trafo patlaması ve elektrik kablolarının yandığı iddiası da soruldu. Uzman ekip çalışanları, ocakta TTK ile hemen hemen aynı malzemenin kullanıldığını belirterek yanmış elektrik kablosu görmediklerini belirttiler. Kabloların yanmaz malzemeden yapıldığını belirten ekip üyeleri yanmanın değil kablolarda kavrulmanın olduğunu kaydettiler.