Cezaevlerinde 53'üncü gününe giren açlık grevlerine ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) merkez binasında Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu  (DİSK), Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile TTB ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Metin Ebetürk, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konseyi İkinci Başkanı Gülriz Erişgen ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Arzu Erbilici katıldı.

Ortak metni okuyan TTB İkinci Başkanı Gülriz Erişgen, tutukluların açlık grevlerinin 53'üncü gününe girdiğini hatırlatarak, artacak ölüm riskleri karşısında kaygılı olduklarını söyledi.

'CEZAEVLERİNE GİRİLEBİLMESİ İÇİN YAPILAN BAŞVURUYA HALA CEVAP VERİLMEDİ'

"Söz konusu olan insan yaşamıdır ve geçmişte yaşadığımız acıların tekrarlanmaması için herkes sorumlulukla davranmalıdır" diyen Erişgen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Aç falan yok, herkes her şeyi yiyor" şeklindeki açıklamalarının vahim olduğunu belirtti. Erişgen, açlık grevlerine bu şekilde yaklaşmanın sorunu çözmediğini kaydederek, "Tam tersine çözüm ihtimallerini ortadan kaldırıp açlık grevlerinin yaygınlaşmasına ve sonuçta ölümlere ve kalıcı sakatlıklara yol açtığını geçmişteki acı tecrübelerimizden biliyoruz" dedi.

Erişgen, TTB olarak oluşturulacak "Tıbbi İzlem Heyeti"nin cezaevlerine girebilmesi için Adalet Bakanlığı'na yaptıkları başvuruya hala cevap verilmediğini hatırlatarak, bu konuda endişeli olduklarını vurguladı.

'DİYALOG İLE ÇÖZÜM EN DOĞRU YAKLAŞIMDIR'

Açlık grevlerinin siyasi ve insani talepler olduğunu dile getiren Erişgen, "21'inci yüzyıl dünyasında siyasi ve insani taleplerin, yine siyasi ve insani diyaloglarla çözülmesi yerine sorunu ifade eden insanları ölüme sürüklemek veya sürüklenmesine seyirci kalmak, onarılması imkansız derin yaralar açacaktır. Bu nedenle, niteliğini siyasi ve insani taleplerin belirlediği açlık grevlerinin diyalog ile çözülmesi en doğru yaklaşımdır" dedi.

Erişgen, kamuoyuna seslenerek duyarlılık çağrısı yaptı. (yüksekovahaber)