Kışladaki şüpheli 'intihar' ve şüpheli ölümler için Genelkurmay Başkanlığı'nın devreye girdiği duyuruldu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in kamuoyunda tepki toplayan ölümler için özel ekip görevlendirdiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanı’nın talimatıyla görevlendirilen özel ekipler, Kayseri, Şırnak ve İzmir’de inceleme yapacak.

Orgeneral Özel'in görevlendirdiği ekipler, olayları inceleyerek hazırlayacakları raporlarla devam etmekte olan savcılık soruşturmalarına katkı sunacak.

ÖLEN ASKERLERİN KOMUTANLARIYLA, KOĞUŞ ARKADAŞLARIYLA GÖRÜŞÜLÜCEK

İnceleme kapsamında hayatını kaybeden askerlerin komutanları, devre ve koğuş arkadaşlarıyla konuşulacak, aileleri ve yakınlarıyla görüşmeler yapılacak.

Hazırlanacak rapor adli makamların yanı sıra Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e de sunulacak.

KAYSERİ VE ŞIRNAK'TAKİ İDDİALAR

Kayseri’de Üsteğmen Nazlıgül Daştanoğlu, İzmir’in Bergama ilçesinde ise Er Mert Evren Akdağ'ın 'intihar ettiği' iddia ediliyor. Şırnak'ta ise terhisine 61 gün kalan Er İsmail Akça'nın önce kaza kurşunuyla şehit olduğu iddia edildi, daha sonra ise bir uzman tarafından vurulduğu söylendi. 

Son 10 yıl içinde intihar ettiği iddia edilen asker sayısının, çatışma veya diğer nedenlerle ölen asker sayısını geçtiği öne sürülmüştü. Açıklamalara göre, bu dönemde 934 er intihar etti, 818 er ise diğer nedenlerle öldü.

ASKERİ YETKİLİLERİN VERİLERİ DÜŞÜŞ OLDUĞUNU ÖNE SÜRÜYOR

Askeri yetkililerin iddialarına göre ise, 2002 yılında intihar eden asker sayısı 100 binde 32 iken, 2011 yılında 100 binde 15’e düştü.

"ÜÇ YILDA 230 İNTİHAR"

Gene askeri kaynakların verilerine göre; son 3 yılda 323 asker öldü, 230 asker ise 'intihar' etti.

Asker intiharları konusunda adli ve idari soruşturmalar yapıldığı, sorumlular hakkında işlem başlatıldığı da öne sürüldü.

ASKERİ KAYNAKLARIN ÖNE SÜRDÜĞÜ VERİLER

TSK bünyesindeki askerlere 337 merkezde ruh sağlığı ile rehberlik ve danışmanlık hizmeti verildiği bildirilirken, bu merkezlerde toplam 668 askeri personelin görev yaptığı söylendi.

TSK'ye katılan personelin sağlık takibinin yapıldığını belirten askeri kaynaklar, sorunu olan askerlere gerekli desteğin verildiğini de öne sürdü

"İntihara eğilimleri olup olmadığı askerlik şubeleri, eğitim merkezleri ve birliklerde kontrol altında tutuluyor," denildi.

2012 yılında rehberlik ve danışma merkezleri tarafından 139 bin 380 asker görüşmeye alındı.

Bu askerlerden 52 bin 888'i ise psikiyatri servislerinde tedavileri için hastanelere sevk edildi.

'İNTİHAR' SEBEPLERİNİN BAŞINDA 'UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI' GELİYORMUŞ

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde intiharların sebeplerini tespit etmek için araştırmalar yapıldığı söylenirken, 'intihar sebeplerinin' en başında uyuşturucu bağımlığının geldiği iddia edildi.

Diğer 'intihar' sebeplerinin ise sırasıyla şöyle sıralandığı öne sürüldü:

Ailevi sorunlar, aşırı borçlanma, yüz kızartıcı olaylar, uyumsuzluk ve kötü muamele.