Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın, dün İncirlik’te görüştüğü ABD’li mevkidaşı Joseph Dunford’a Türkiye’nin hazırladığı iki ayrı Rakka planını sunduğu öne sürüldü.

Her iki plan da, ÖSO güçlerinin yanı sıra Türk askerinin de PYD kontrolündeki bölgelerden geçerek Rakka’ya ulaşmasını içeriyor.

Uğur Ergan’ın Hürriyet’teki haberine göre, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberindeki bilgiler şöyle:

Planlardan ilki, Urfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında PYD kontrolündeki Tel Abyad’dan Suriye’ye girip Rakka’ya yönelmek. İkinciyse, El Bab’dan yola çıkarak Minbic üzerinden Rakka’ya ulaşmak.

İLK PLAN: PYD BÖLGESİNDEN KORİDOR GEREKTİRİYOR

Ankara’nın öncelik verdiği ilk plan, PYD kontrolündeki bölgenin ortadan ikiye yarılarak 54 kilometre güneydeki Rakka’ya inilmesini öngörüyor. Türkiye bu plan için PYD bölgesinden 20 kilometrelik bir koridor talep etti. Planın kabul edilmesi halinde, Türk ve ABD özel kuvvetleri, miktarı daha sonradan belli olacak komandolar ile Türkiye’nin eğittiği ÖSO güçleri Rakka’ya inecek.

Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’nin, sınırdan Rakka’ya kadar 54 km’lik mesafeyi tercih etmesinin en önemli nedenleri, ‘Hem PYD bölgesini fiili olarak ikiye bölmek, hem de arazi koşullarının uygun olması’ olarak sıralandı.”

ABD PYD’Yİ İKNA EDER Mİ?

Ancak bu plan bir dizi sorunu da beraberinde getiriyor. Zira ABD’nin koridor açılması için PYD’yi ikna etmesi gerekecek. Diğer yandan, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın Suriyeli Kürtleri destekleyen açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda, Pentagon’un PYD ve Türkiye’yi ortak bir noktada buluşturmayı deneyebileceği belirtiliyor.

Ankara’nın böyle bir girişime karşı önerisi şu olacak:

Ağırlığını PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nde (SDG) yer alan Arap unsurlardan yararlanılması; Rakka’yı bu unsurların kuşatması; Rakka’nın içine sadece Türk, Amerikan ve ÖSO güçlerinin girmesi.

İKİNCİ PLAN MiNBİC ÜZERİNDEN

İkinci plan, Rakka’ya El Bab üzerinden gidilmesini öngörüyor. Fakat 180 kilometrelik bu güzergâh hem SDG’nin kontrolündeki Minbic üzerinden geçiyor, hem dağlık, hem de PYD unsurlarının yanı sıra IŞİD tehlikesini de içeriyor.

Hürriyet, Akar’ın bu plan bağlamında Minbic’deki PYD unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekilmesi şartını hatırlattığını da yazdı.

‘KIRŞEHİR VE HİRFANLI’DAKİ KAMPLARDAN GİDECEKLER’

Peki Rakka’ya gönderilecek güç kaç kişiden oluşacak? Hürriyet’in haberine göre Ankara, Türk ve ABD askerlerinin dışında yanı sıra çoğunluğu ÖSO’dan olmak üzere 9-10 bin kişilik bir güç hesaplıyor. Bu kişilerin 1000’inin şu an El Bab’da bulunan 2 bin 500 kişilik ÖSO gücünden kaydırılması; 7-8 bininin ise Kırşehir-Hirfanlı ile Hatay’da devam eden eğitim programından sağlanması planlanıyor. Habere göre, bu iki yerdeki eğitim kampları ‘tam dolu’. Fakat eğitimden geçenlerin donatılmasını ABD’nin karşılaması bekleniyor.