Türk Silahlı Kuvvetleri, Afrin'in ardından Şengal’e de operasyon yapmaya hazırlanıyor.

Irak hükümeti ile ortaklaşa düzenlenmesi beklenen operasyon öncesi TSK’ye bağlı askeri güçlerin, Erbil’in kuzey doğusundaki Soran kasabasına bağlı Aşme köyü civarındaki hakim tepelere de konuşlanmış durumda olduğuna dair bilgiler geliyor bölge kaynaklarından.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, başkent Erbil’e bağlı Sidekan nahiyesinin yöneticilerinden İhsan Çelebi, Erbil merkezli Rudaw televizyonuna yaptığı açıklamada bölgede TSK’nin en az bin askerinin bulunduğunu ve halkın yaşamının Türk askerlerinin varlığı nedeniyle olumsuz etkilendiğini söyledi.

Çelebi, Türk askerlerinin bölgede kalıcı olma yolunda adımlar attığını ve dönmeye niyetlerinin olmadığını da belirtti.

Bölgeden alınan bilgilere göre TSK’ye bağlı askeri güçler Erbil’in kuzey doğusundaki Soran kasabasına bağlı Aşme köyü civarındaki hakim tepelere de konuşlanmış durumda. Büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla geçinen Aşmeli köylülerin bölgeye yerleşen askeri güçler nedeniyle tarlalarına gidemedikleri, hayvanlarını araziye çıkaramadıkları belirtiliyor.

Aşme köyünden Sirwan Çavşin, bölgedeki TSK’ye bağlı askerlerin varlığına ilişkin olarak, “Kolumuz kanadımız bağlı. Dört bir yanımız Türk askerleriyle dolu. Bu nedenle hayvanlarımızı köyden çıkarıp otlatmıyoruz” dedi.

TSK’nin bölgeye ulaşım amacıyla yeni yollar inşa ettiği de belirtildi. Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Samanlı (Mavan) köyünden, Erbil’e bağlı Soran kasabasının kırsal kesimlerine askeri yolların inşasının devam ettiğini belirten yerel kaynaklar, TSK müdahalesinin sürdüğü Soran ve Sidekan nahiyelerinin kırsal alanlarında 3 yeni askeri karakolun inşa edildiğini söyledi.

Aşme köyünden Serbaz Kerim, Türk askerinin son günlerde yol inşa etmeye başladığını belirtirken, inşa edilen yollar aracılığı ile bölgedeki TSK karakollarına tank ve zırhlı araçların nakliye edildiğini söyledi.

Konuyla ilgili Rudaw televizyonuna konuşan Sidekan Nahiyesi yöneticilerinden İhsan Çelebi, TSK’nin bölgedeki askeri hareketliliğine ilişkin olarak şunları söyledi:

“Türkiye’nin bölgede binden fazla askeri bulunmaktadır. Ağır silahların yanı sıra çok sayıda askeri malzeme de düzenli olarak bölgeye aktarılıyor. Bu hazırlıklar da gösteriyordu, Türk askerlerinin dönmeye niyeti yoktur. Kalıcı askeri karakollar inşa etmeleri bunun göstergesidir.”

TSK’ye bağlı askeri helikopterler, ilk olarak 10 Mart günü Hakkari’nin Yüksekova ilçesinden Irak Kürdistan’ın Biradost tepesine havadan indirme yapmıştı.

Yerel kaynaklar 10 Mart gününden bu yana bölgeye asker ve teçhizat sevkiyatının devam ettiğini, TSK’nin bölgede kalıcı üsler oluşturmak için hazırlıklarını sürdürdüğünü belirtiyor.

Kaynak: Artı Gerçek