Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon uçaklarının, Suriye'nin Türkiye sınırında, Halep kentine bağlı Cerablus kasabasında IŞİD'e yönelik operasyon başlattığı açıklandı.

Operasyon 04.00 civarında top atışlarıyla başladı. Kara harekâtının ise henüz başlamadığı belirtildi.

TSK'ya ait çok sayıda tank sınırda bekliyor.

Harekâtın amacı "sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi" olarak duyuruldu.

Harekâtla Suriye'den Türkiye'ye yeni göç dalgalarının önlenmesinin ve bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılmasının da hedeflendiği belirtiliyor.

Türkiye savaş uçaklarının da Cerablus bölgesindeki IŞİD hedeflerini bombaladığını duyuruldu. Askeri kaynaklar, sabaha karşı başlayan ve yaklaşık 1 buçuk saat süren top atışında 63 hedefe 224 atış gerçekleştirildiğini belirtti.

Ardından Türk savaş uçakları 4 kez havalanarak bölgedeki hedefleri vurdu. CNN Türk'ün bölgeden yaptığı canlı yayında Cerablus bölgesinden dumanlar yükseldiği ve iş makinelerinin sınır bölgesinde yol açma çalışmaları yaptığı görülüyor.

Dün Antep'in sınır ilçesi Karkamış'a IŞİD'in elindeki bölgeden havan mermileriyle yapılan saldırılar ardından Valilik Karkamışlılara "daha güvenli yerlere" gitmeleri uyarısında bulunmuş ve sınır bölgesindeki askeri hareketlilik artmıştı.

BAŞBAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) vekoalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentinebağlı Cerablus bölgesinin IŞİD'den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattığını duyurdu.

KARAKAMIŞ BOŞALTILIYOR

Türkiye Pazartesi de Cerablus'taki IŞİD ve Mİnbic yakınlarındaki Kürt YPG hedeflerini topçu ateşine tutmuştu. Cerablus'a yaklaşık 15 km uzaklıkltaki Mİnbic, PYD'nin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri tarafından önceki hafta IŞİD'den geri alınmıştı.

TÜRKİYE’DEN MİNBİÇ VE CERABLUS’A TOPÇU ATEŞİ

Birkaç gündür Suriyeli silahlı muhalif grupların Türkiye-Suriye sınırı üzerinden Cerablus'a yönelik büyük bir operasyona başlayacağı bildiriliyordu.

BBC'nin Antep'te konuştuğu bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyesi, yaklaşık 1500 silahlı muhalifin Karkamış'a geldiğini ve Türk topçularının da desteğiyle Cerablus'u IŞİD'den almak için kuzeyden cephe açmaya hazır olduklarını ifade etmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Cerablus operasyonu için her türlü desteği sağlayacağız" demişti.

(BBC Türkçe)