Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 15 Temmuz'daki darbe girişimi ile ilgili soruşturma kapsamında tutuklanan eski Eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve Yüksek Askeri Şura üyesi Orgeneral Akın Öztürk'ün ifadesinin bir bölümünü doğruladı.
 
TSK'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın, darbe girişimi sonrası Ankara'da Akıncı Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın Öztürk'ü aradığı belirtildi.
 
Açıklamada Ünal'ın Öztürk'e, uçakların Akıncı 4'üncü Ana Jet Üssü'nden kalkmasının yasa dışı olduğunu söylediği ve Öztürk'ten hemen Akıncı'ya giderek kalkışmada bulunanları ikna etmesini istediği belirtildi.
 
Akın Öztürk'ün verilen talimatları yerine getirip getirmediğine ise değinilmedi.
 
Öztürk, darbe girişimi sonrası tutuklanan 99 general ve amiral arasında bulunuyor.
 
'DARBECİLERİ İKNA ETMEYE ÇALIŞTIM' DEMİŞTİ
 
Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk basına sızan savcılık ifadesinde, darbe girişiminin içinde olmadığını, tam tersine 15 Temmuz Cuma akşamı darbeci generalleri yaptıklarından vazgeçmeleri için ikna etmeye çalıştığını söylemişti.
 
Akın Öztürk, o akşam Akıncı Üssü'ndeki lojmanda olduğunu, hareketliliği televizyonda gördüğünü, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın kendisini arayıp Ankara'daki uçakların alçaktan uçuş yapmasını durdurmasını istediğini, bunun üzerine üs komutanlığına gittiğini belirtmişti.
 
Öztürk açıklamasında ayrıca "Askeri darbeyi planlayıp yöneten bir kimse değilim. Bu askeri darbeyi kimin planlayıp yönettiğini bilmem" demişti.