Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü, Ağrı'daki çatışmaya ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Özkürkçü, "Yaralı personelimizin sağlık durumu iyi. Yardım eden vatandaşlar için 'canlı kalkan' tanımını kabul etmiyoruz" dedi. Açıklamada dikkat çeken nokta ise, Ağrı'daki operasyonun Vali'nin talimatı ile gerçekleştiği ve TSK'nın operasyonla ilgisinin olmadığı vurgusu oldu. Tüm bu açıklamalarla beraber Genelkurmaylık tarafından aynı gün içinde aynı konuya ilişkin olarak 3 ayrı açıklama yapılmış oldu.

GENELKURMAY'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA

Genelkurmay'ın aynı gün içinde yaptığı ikinci açıklama şöyle:

"Yukarıtütek Köyü bölgesinde Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlerle çıkan çatışmada yaralanan dört personelimizin, havadan tahliyesi esnasında bölgeye gelen vatandaşlarımızın, yaralı personelimize yardımı takdire şayan bulunmuş, vatandaşlarımızın Türk Askerine olan bağlılığının ve sevgisinin ne denli büyük olduğunu göstermiş, milletimizin birlik ve beraberliğinin güzel bir örneğini teşkil etmiştir. Vatandaşlarımıza teşekkür eder, sağlık ve mutluluk dolu güzel ve huzurlu günler dileriz.

ÖZTÜRKÇÜ: BU ÖNLEYİCİ TEDBİRLE TSK'NIN İLGİSİ BULUNMAMAKTADIR

Genelkurmay'ın açıklamasının ardından Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü'nün yaptığı ve konuyla ilgili aynı gün içindeki üçüncü açıklama olan açıklama ise şöyle:

"Ağrı'da yaralı personelimize askerlerimizin yanında yer alarak yardım eden vatandaşlarımızın 'canlı kalkan' olarak tanımlanmasını, TSK olarak kabul etmiyoruz. Vatandaşlarımızın gösterdiği bu davranış, her türlü takdirin üzerindedir ve bölgedeki vatandaşlarımızın teröre karşı olduklarını gösteren en güzel tepkidir. Olayın birkaç gün öncesinde, gerek istihbarat birimlerimizden bize gerekse Ağrı Valiliği'ne gelen ihbarlar üzerine,  Sayın Vali'nin talimatıyla 'Bahar Şenlikleri'nde gerekli güvenlik tedbirlerini almak ve çıkabilecek olaylara karşı kamu güvenliğini sağlamak maksadıyla; Vali tarafından, asayiş ve kolluk kuvveti olan Jandarma unsurları görevlendirilmiştir. Güvenlik nedeniyle alınan bu önleyici tedbirin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgisi bulunmamaktadır. Ancak TSK olarak; yürütülen bu faaliyetin bir operasyon faaliyeti olmadığını, jandarma unsurlarının çatışma çıkan bölgeye operasyon amacıyla gitmediklerini, bu tür tedbirlerin, düzenlenen bu ve benzeri kapsamdaki etkinliklere yönelik olarak ülkemizin her köşesinde aynı titizlikle uygulandığını da ifade etmekte yarar görüyoruz."

Genelkurmay'ın ilk açıklamasına gitmek için tıklayınız