İstanbul Beyoğlu’ndaki Bayram Sokak’ta 7 Mart’ta gerçekleşen polis operasyonunda çok sayıda seks işçisinin gözaltına alınması Taksim’deki polis merkezi önünde protesto edildi. Lambda İstanbul LGBT Dayanışma Derneği önünden  Taksim Polis Merkezi’ne doğru bir yürüyüş gerçekleştiren yaklaşık 50 kişi,  “Trasfobiye, polis şiddetine karşı ses çıkar”, “Patronsuz, pezevenksiz bir dünya istiyoruz”, “Alışın her yerdeyiz” sloganları atıldı. Polis karakol önüne barikat kurdu.

Lambda İstanbul LGBT Dayanışma Derneği, İstanbul LGBT Dayanışma Derneği, SPoD Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, Siyah Pembe Üçgen Derneği, Seks İşçileri Savunuculuk Grubu, MOREL Eskişehir tarafından düzenlenen eylemde basın açıklamasını Yıldız Tar okudu.

Tan, basın açıklamasında translara dönük nefret cinayetlerine karşı katilleri koruyan yargı ve emniyetin transların evlerine kapıları balyozla kırarak girdiğini söyleyerek, polisin seks işçileri üzerindeki baskısına dikkat çekti. Tan, trans seks işçilerine yönelik polis operasyonunun tehlikeli koşullarda güvencesiz olarak çalışan seks işçilerine yönelik ayrımcı uygulamalardan, sadece bir tanesi olduğunu dile getirdi.

SEKS İŞÇİLERİNE YÖNELİK SİSTEMATİK SALDIRI

Tan, genelevlerin kapatılmasına dönük çabaların arttığı bu dönemde Bayram Sokak’ta yapılan operasyonun kasıtlı olduğunu şu şekilde açıkladı:

“Kayıtsız çalışan trans seks işçilerinin evlerinin hukuksuz yollarla mühürlendiği, sokakta her türlü şiddete rağmen çalışmak zorunda olan trans seks işçilerinin keyfi para cezalarına çarptırıldığı, Avcılar gibi pek çok yerde linç ve sürgün politikalarının hız kazandığı bu dönemde Bayram Sokak’ta yaşananlar hükümetin seks işçilerine yönelik olumsuz sistematik tavrının devam edeceğini gösteriyor.”

‘GÜVENLİ, EMEK SÖMÜRÜSÜNÜN YAŞANMADIĞI ÇALIŞMA KOŞULLARI İSTİYORUZ’

Tan, polisin transfobik uygulamalarının son bulmasını isteyerek trans seks işçilerinin güvenceli ve emek sömürüsünün olmadığı bir çalışma düzeni istediklerini vurguladı.

Basın açıklaması, yetkilileri Bayram Sokak’a yönelik politikalarından vazgeçmeye çağırarak sona erdi. (Sendika.Org)