Kürdistan Federe Devlet Başkanı Mesud Barzani, Türkiye ve İran’ın sınırları içinde yaptığı operasyonların Kürtlerin güçlenmesi ve birlik olmasından duyulan korkunun sonucu olduğunu iddia ederek, ''Sorunun çözümü için her türlü diplomatik yolları deneyeceğiz. Eğer karadan tümden Federal Kürdistan Bölgesi'ne yönelik bir savaş söz konusu olur ise gereken tutum içerisine gireriz" dedi.

ANF’nin haberine göre, Federal Kürdistan Bölgesi'nde bulunan 40'ı aşkın sivil toplum örgütü temsilcisi, Bölge Başkanı Mesud Barzani ile Selahaddin kentindeki karargahta bir araya geldi. Türkiye ve İran'ın Federal Kürdistan Bölgesi'ne yönelik hava ve topçu saldırılarının değerlendirildiği görüşmede, Barzani'den Irak hükümeti üzerinde sınırların koruması yönünde baskı oluşturması istendi.

İRAN'LA İŞBİRLİĞİMİZ YOK’

Tüm sivil toplum örgütü temsilcileri, Barzani'ye saldırılar ile ilgili sorular yöneltirken, saldırılar karşısında sessiz kalınmaması gerektiğini belirterek, ulusal bir tutum sahibi olmasını istedi. Sivil toplum örgütü temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Barzani, Türkiye ve İran devletlerinin artık Kürt sorunun şiddet yoluyla çözme yaklaşımına son vermesi gerektiğini ve her görüşmelerinde Türkiye ve İran yetkililerine bu yönde temennilerinin bulunduğunu belirtti. İran Konsolosluğu'nun saldırılara ilişkin "Bizim Federal Kürdistan Hükümeti ve başkanıyla konu hakkında işbirliğimiz var" sözlerini yalanlayan Barzani, "Hiçbir zaman böyle bir işbirliğimiz olmadı, olamaz" diye yanıtladı. İran ve Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin bulunduğunun altını çizen Barzani, hiçbir zaman ekonomik ya da siyasi ilişkilerinin ulusal çıkarların önüne geçmeyeceğini ifade etti.

‘GEREKENİ YAPARIZ’

Türkiye ve İran saldırıları karşısında sert tutum almamalarına ilişkin sorulara da yanıt veren Barzani, mevcut durumda devletler arası bir savaşın ya da şiddetin hiçbir tarafa faydasının olmayacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Sorunun çözümü için her türlü diplomatik yolları deneyeceğiz. Hem Irak merkezi ile hem de İran ve Türkiye devleti ile bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Mevcut saldırıların durması ve sorunun diyalog yoluyla çözülmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Sorunun çözümü için her türlü diplomatik yolları devrede tutacağız. Saldırılara ilişkin sivil toplum örgütlerinin tepkileri ve etkinlikleri olumludur. Eğer mevcut saldırıların durdurulması bir yana karadan tümden Federal Kürdistan Bölgesi'ne yönelik bir savaş söz konusu olur ise biz ulusal çıkarlarımızdan taviz vermeyiz ve kazanımlarımız için gereken neyse yaparız" dedi.

‘PKK VE PJAK'IN KİMİ HASSASİYETLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI’

Türkiye ve İran devletlerinin PKK ve PJAK'ı gerekçe göstererek Federal Kürdistan Bölgesi'ne saldırmasının kabul edilemez bir tutum olduğunu belirten Barzani, PKK ve PJAK'ın yaptıkları eylemlerde kimi hassasiyetleri göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Barzani, sorunların diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi yönündeki tavsiyelerini yineledi.

IRAK HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ

Irak hükümetinin sessizliğini eleştiren Barzani, sivil toplum örgütlerinin daha fazla merkezi hükümet ve uluslararası güçler üzerinde baskı oluşturması gerektiğini söyledi. Türkiye ve İran saldırılarının Kürtlerin güçlenmesi ve birlik olmasından duyulan korkunun sonucu olduğunu kaydeden Barzani, Kürtlerin daha fazla ulusal bilincinin ve duygularının gelişmesi gerektiğini ve ortak bir tutumun sahibi olması gerektiğini dile getirdi. Toplantıda ayrıca Federal Kürdistan Bölgesi'nin reformlar konusunda atacakları adımlar ve güvenliğin sağlanmasında yapılacaklar da tartışıldı. Barzani, reform ve güvenlik konusunda gerekli olan adımların atılacağı sözünü verdi.