21 yıldır Yılmaz Anlama’nın cenazesine ulaşamayan Anlama ailesi, çocuklarının gömüldüğü iddia edilen Sivas’taki toplu mezara gittiklerinde toplu mezarlığın üstünün 2004 yılında dönemin belediye başkanı tarafından aile kabristanı yapıldığını öğrendi. 

Evrensel’den Elif Görgü’nün haberine göre, 1995 yılında 1 Mayıs’a gitmek için  İstanbul’daki  evinden çıkan ve o tarihten sonra bir daha kendisinden haber alınmayan 20 yaşındaki Yılmaz Anlama’nın kemikleri ailesinin yıllarca süren mücadelesi sonucu Sivas’ta bulundu. 

Yıllarca oğlunun kemiklerini arayan baba Rıza Anlama, geçtiğimiz hafta yaşamını yitirdi. Çocuklarının cenazesinin peşine düşen aile, cenazenin toplu mezarda insanlık dışı bir şekilde gömüldüğünü, mezarının da Sivas’ta olduğu bilgisine ulaştı. Ancak Anlama ailesi toplu mezarlığın üzerinin aile kabristanlığı yapılarak satışa çıkarıldığını ve üzerine 350-400’e yakın yeni mezarlık yapıldığını öğrendi.

Anne Hüsne Anlama, “21 yıldır eve döneceği günü bekledim, hala pantolonunu saklıyorum, yıkamadım bile, kokusu gitmesin diye”  gözyaşı dökerken, aile çocuklarının kemiklerine ulaşmak için yetkili makamlara başvuru yapmaya hazırlanıyor.

YENİ MEZARLIK YÜZÜNDEN MEZAR AÇILAMIYOR

Avucunu gösteren anne Hüsne, “Şu kadar kemiğini bulalım da mezarını yapalım. Oğlumu çok aradım, sabah çocuklar okula gider, işe gider ben de onlarla kalkar, ayağımdaki yırtık terlik ile İstanbul sokaklarında oğlumu aradım” dedi. Anne Anlama, ‘Toplu mezarın açılması için, hiç değilse kemiklerine kavuşabilmek için girişimde bulunacağım’ dedi. Kardeşi İlhan Anlama da, abisi Yılmaz’ın 1995 yılının 1 Mayıs’ına giderken kendisinin kimliğini aldığını, bu nedenle onlarca gözaltı ve zulme dönüştüğünü belirtiyor. Askerlik teskere belgesinin dahi verilmediğini anlatan kardeş Anlama, “Git ağabeyini nüfustan düşür, gaiplik kağıdını al gel tezkereni verelim” diye yaşadıklarını tek tek anlattı. 1996 yılında Sivas Kangal’da yaşanan bir olayda abisinin de fail olarak gösterildiğini ve bu davada adı geçen gerillaların ailesini tazminat ödemeye mahkum edildiğini aktaran Anlama, “Size bu tazminatı ödettirmeyiz, ancak oğlunuzu reddedin ve bu cezadan kurtulun” teklifinde bulunduğunu sözlerine ekledi.

“Biz ağabeyimin de içinde olduğu iddia edilen toplu mezarın orada olduğunu kardeşini arayan bir kadının girişimi sonucu öğrendik. 2013 yılında o dönemin fotoğraflarını çeken fotoğrafçısı, mezarı kazan kepçe operatörü, komutanı, mezarlık bekçisi, mezarlıklar müdürü dahil hepsi mezarların yer tespitine katıldı. Aynı yerdeki başka bir toplu mezar açıldı. Orada 16 kişi varmış, onların cenazesi alındı” diyen Anlama, kardeşine air olduğu söylenen bölgenin kazılamadığını bunun nedeninin ise üzerinde yeni mezarların bulunması olduğunu söyledi. Bunun için Divriği Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunacaklarını kaydeden Anlama, “Bu elbette uzun bir süreç ama orada üzerindeki satılmış olan mezarların kaldırılması gerekiyor. 21 yıllık mücadelemiz var, ağabeyimin kemiklerini almak istiyoruz” dedi.

TWITTER’DA KAMPANYA BAŞLATILDI

Sivas’ta bulunan toplu mezarlara dikkat çekmek ve Anlama ailesinin talebini dile getirmek için Twitter’da #SivastaTopluMezarlarVar tag’i altında paylaşımlar yapılıyor.