Türkiye’nin Demokratik Birlik Partisi (PYD) kontrolündeki Afrin’e saldırılarının devam ettiği iddia ediliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye’de desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dün Afrin’in Şerava ilçesini hedef almıştı.

Gazete Karınca’nın haberine göre, havan ve obüslü saldırılarda ilçedeki Rubar Mülteci Kampı’nda kalan bazı mülteciler yaralanmıştı.

Bugün devam eden saldırılarda Azez, Kilis ve Azez’in güneyi havan ve top atışları ile hedef alındığı iddia edildi.

Bölgeden yayın yapan kaynaklara göre son saldırılarda eski Afrin girişindeki kontrol noktaları ve eski Afrin Akademisi ile kent merkezi vuruldu.

Saldırılar neticesinde üç sivil yaşamını yitirirken çok sayıda sivilin de yaralandığı iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin sınıra askeri sevkiyat yapmasının ardından Haziran ayı itibariyle Afrin’e saldırıları yeniden başlamıştı.

Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) Komutanı Sipan Hemo, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin son hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söylemişti ancak bu açıklama Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından yalanlanmıştı.

Ancak YPG son günlerde yaptığı açıklamalarda Afrin ve Kobani’deki köylerin defalarca hedef alındığını bildirmişti.

Öte yandan Türkiye’nin Suriye’de desteklediği ÖSO grupları ile birlikte Afrin civarına 12 karargah kurduğu ve buralara sevkiyat yaptığı da iddia edilmişti.

YPG kaynakları köylere kurulan karargahların olası bir Afrin saldırısında buraların ‘ana üs olarak kullanacağını’ iddia etmişti.

Ayrıca daha önceki demeçlerinde birçok kez “Kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son yaptığı açıklamada hedef adı vermeden sınır ötesi operasyon sinyali vermişti.

Erdoğan, “Ülkemizin ve milletimizin güvenliği konusunda, sınırlarımız içinde ve dışında ne yapmamız gerekiyorsa, kimseden izin almadan yapmakta kararlıyız” demişti.

Geçtiğimiz günlerde Kürt basınına konuşan Afrin Savunma Konseyi Başkanı Behçet Abdo ise Afrin’e yönelik olası bir operasyon ve saldırılara karşı hazırlıklı olduklarını belirtmiş, saldırılara karşı direneceklerini ve savaşacaklarını vurgulamıştı.