ANKARA- Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Mehmet Soğancı, hükümet kararnamesi ise Orman Mühendisleri Odası'nın idari ve mali denetiminin Orman ve Su işleri Bakanlığı'na devredilmesine tepki gösterdi, "12 Eylül yasaları yürürlükte" dedi.

Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararname ile Orman Mühendisleri Odası'nın idari ve mali denetiminin Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na verildiğini dikkat çeken Soğancı, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, İç Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası'nın idari ve mali denetimi için kararname talebi olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Anlaşılan TMMOB'ye bağlı odalar bakanlıkların iştahını kabartmış durumda" dedi.

12 Eylül darbecilerinin "Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üzerinde, Bayındırlık Bakanlığı'nca; ihtisas dallarına göre odalar üzerinde ise, ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır. İlgili Bakanlıklar; Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile tespit edilir" şeklinde düzenleme yaptığını ancak kararname hazırlamadığını hatırlatan Soğancı, şunları kaydetti: "Merkezi idareye meslek örgütleri üzerindeki vesayeti de aşan yetkiler getiren bu yaklaşım, sonra gelen hükümetlerce de kabul görmemiş ve anılan madde öylece yürürlükte kalmıştı. Bu düzenlemenin 30 yılı aşkın süre sonra bugün uygulanmaya kalkışılması, aslında 12 Eylül hukukunun bugün AKP eliyle yürütülüyor olmasındandır."

TMMOB'a üzerindeki baskı ve tehditlerin AKP iktidarı döneminde arttığını kaydeden Soğancı, "Ne ironidir ki, AKP 'vesayet rejimine' karşı argümanlar kullanarak bugüne kadar iktidarını sürdürmüştür. Bugün 'askeri vesayete karşıyız' söylemiyle kendi varlığına ihanet eden sözde aydınlardan destek alarak meşrulaştırılan bir iktidarın kendi vesayet düzenini kurduğuna da herkes tanıklık etmektedir. Demokrasi kavramının içi boşaltılarak, iktidarın onaylamadığı hiçbir şeyin yapılamadığı ve söylenemediği bir noktaya hızla sürüklenmekteyiz. İktidarı elde tutacak tüm 12 Eylül yasalarının yürürlükte olduğu, 12 Eylül yasalarının öngörmediği ve bu kadarı da fazla dediği noktalardaki demokratik alanları iktidar hızla kapatmaktadır" dedi.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, 12 Eylül'ün AKP ile devam ettiğinin bir kez daha altını çizdi, "TMMOB ve bağlı odaları, 'Padişahım çok yaşa' diyenlerle birlikte saf tutmayacaktır. Aksine TMMOB; bilimin ve tekniğin yol göstericiliğinde dillerin kesildiği, gözlere mil çekildiği, kulakların sağır edildiği her ortamda 'Kral Çıplak!' demeye devam edecektir" diye kaydetti. (ETHA)