13 Şubat 1961’de kurulan TİP’in kuruluşu bu yıl boyunca çeşitli etkinlik ve toplantılarla kutlanmaya devam edecek. İstanbul’da dün yapılan etkinlikte TİP’in son Genel Başkanı Behice Boran da anıldı. Toplantı da yılboyu yapılacak etkinlikler açıklanırken, gençlere TİP hakkında bilgiler verildi.

Ayrıca partinin çeşitli dönemlerinde görev yapmış yöneticiler de konuştu.

Toplantıda konuşan parti üyesi ve etkinliğin sözcüsü Mustafa Atalay “Türkiye İşçi Partisi aynen tekrar edilemez. Ancak çok önemli bir deneyim ve ilham kaynağıdır” dedi.

“TİP aşılamadı”

Toplantıya katılan TİP 1965-1965 Diyarbakır Milletvekili doktor Tarık Ziya Ekinci ise şöyle konuştu: “TİP, işçi, köylü, tüm emekçilerin, ekonomik, sosyal ve siyasal yaşamda etkin bir rol almalarını sağlamak amacıyla katılımcı, çoğulcu bir demokrasiden ve hukuk devletinden yana olmuş, insan hakları ve çok kültürlü eşit haklı vatandaşlık için mücadele etmiştir. Siyasal yaşamdaki bu temel tercihleriyle TİP, Türkiye’de ‘Aydınlanmacı’ bir işlev görmüş ve bu alanda da önemli bir birikim sağlamıştır. 27 yılı savaş ve büyük acılarla geçen, son 30 yıl boyunca, Türkiye gündeminin baş maddesini oluşturan ve toplumu derinden etkileyen Kürt sorunu konusunda, bugüne kadar, geliştirilen düşünce ve öneriler, TİP’in 50 yıl önce yaptığı saptamaları ve gösterdiği çözüm önerilerini henüz aşamamıştır. TİP tarafından geliştirilen gerçekçi yaklaşımlar, zamanında benimsenmiş ve yaşama geçirilmiş olsaydı, Türk ve Kürt halkı yıllarca çektikleri büyük acıları yaşamak zorunda kalmayacaktı.”

VATAN