Türkiye İşçi Partisi'nin kurucuları arasında yer alan ve partinin kurucu genel başkanlığını üstlenen Avni Erakalın, 88 yaşında vefat etti.

İSTANBUL- 13 Şubat 1961'de Türkiye İşçi Partisi'nin kurucuları arasında yer alan ve partinin kurucu genel başkanlığını üstlenen Avni Erakalın, 88 yaşında İstanbul Büyükçekmece'de yaşamını yitirdi. Şu andaki Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) üyesi olan Erakalın, akciğer kanseri hastasıydı.

KEMALİZME ÖVGÜ

Irkçı fikirleriyle bilinen günümüzün Türk Solu adlı dergisine 2003 yılında bir röportaj veren Erakalın şunları dile getirmişti:

“Atatürk devrimi Türkiye’yi her şeyden önce emperyalizmin batağından kurtarmıştır. Bu tarihsel açıdan çok devrimci bir olaydır. Zamanla Atatürk çizgisinden uzaklaşıldı hatta onun en yakın arkadaşları bile onu unutturmaya çalıştılar. Atatürkçülükten vazgeçiş bununla ilgilidir. Buna rağmen bugün Kuvayı Milliye ve tam bağımsızlık çizgisi etrafında her geçen gün daha büyük dalgalar halinde yayılıyor. Bu hareket her geçen gün daha fazla büyüyor ve kitleselleşiyor. Elbette bunu tüm vatandaşlar da kavrayacaktır. Ben toplumumuzun sağduyusuna güveniyorum. Yeniden ekonomik ve siyasal bağımsızlığımızı kazanmamızın tek yolu Atatürk ilkelerinde birleşebilmektir. Aksi taktirde korkarım ki Amerikanın bilmem kaçıncı eyaleti olacağız. Bizim sosyalizm anlayışımız ve Kemalizm birbirinden ayrılamaz. Sosyalist olma iddiasında olan bir kişi en azından Kemalist olmak zorundadır. Ulusumuzun devrimci geçmişi bunu gerektirmektedir. Sol halkın değerlerini reddetmemeli ve bunların ışığında bir siyaset yürütmelidir. Sol tekrar bu değerler etrafında kenetlenmeli halkın önüne de bu büyük devrimci geçmişin yarattığı tarihsel zenginliklerle çıkmalıdır.

1924 yılında doğan Erakalın, işçilik yaşamına başladıktan kısa süre sonra sendikal örgütlenmeye katılmış, tekstil sektöründe sendikalaşmanın öncü kadroları arasında yer almış, dönemin son derece önemli bir kurumunu oluşturan İstanbul İşçi Sendikaları Birliği'nin Başkanlığını üstlenmişti.

Türkiye İşçi Partisi'nin hayatta kalan son kurucusu olan Erakalın, genel başkanlığı devrettikten sonraki yıllarda işçi hareketi içinde çalışmaya devam etti, çeşitli sendikalarda yönetici ve uzman olarak görev aldı. 1999 yılında emekli sendikacıların bir araya geldiği Sendikacılar Derneği'nin kuruluşuna katıldı. Erakalın, içinden geldiği sendikal hareketin bunalımının, sendikaların siyasal hareketten uzak durmalarına bağlı olduğunu savunuyordu.

Avni Erakalın'ın cenazesi için 27 Ocak Cuma günü saat 12:30'da Şişli Camii'nden kaldırılacak. Cenaze buradan Feriköy mezarlığına götürülerek toprağa verilecek.