İSMAİL SAYMAZ / Radikal

 

İSTANBUL - Atılım gazetesi yazarı İbrahim Çiçek ve arkadaşlarına işkence edilmesi nedeniyle cezaya çarptırılıp Asiye Güzel Zeybek’e de tecavüz edilmesi iddiasına adı karışan komiser Sedat Selim Ay’ın Terörle Mücadele Şubesi’nden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olarak tayin edilmesi, 90’ların TİM 3 masasını akla getirdi. Komiser Ay’ın da görevli olduğu, yasadışı MLKP ve TKİP davalarını takip eden TİM 3, 1995-1999 yılları arasında Hasan Ocak ve Süleyman Yeter’in işkencede öldürülmeleri, Asiye Güzel Zeybek’e tecavüzün yanı sıra çok sayıda işkence vakasıyla anıldı. AİHM’nin Türkiye ’yi defalarca mahkum etmesine neden olan TİM 3’ün Bayram Kartal ve Ahmet Okuducu gibi ‘meşhur’ polis şefleri, tüm sicilleri ortadayten, adeta koruma zırhına alındı. Sendikacı Yeter’in failleri arasında yer alan Okuducu, halen aranıyor. İşte, TİM 3’ün sicili...

 

Hıdır Yeşil - Hasan Sevim: MLKP üyesi olduğu ileri sürülen Hıdır Yeşil ve Hasan Sevim ile 10 arkadaşı 9 Eylül 1996’da TİM 3 tarafından alındı. 18 Eylül’deki muayenede işkence tespit edildi. Mayıs 1997’de, 7 polise işkence davası açıldı. Yargılama, 25 Nisan 2002’de bitti. Mahkeme 12 mağdurun işkenceye uğradığına hükmetti. Komiser Bayram Kartal 10 ay hapse ve 2 ay 15 gün kıdem durdurma cezasına çarptırıldı. 6 polis 11 ay ve 20 gün hapis ve 3 ay kıdem durdurma cezaları aldı. Fakat cezalar ertelendi. AİHM 2007’de ‘işkence’ yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye ’yi 60’şar bin euro tazminata mahkûm etti.

 

İbrahim Çiçek: Atılım gazetesi yazarı İbrahim Çiçek ve 7 arkadaşına 15 Mart 1996’da işkence yaptıkları savıyla Selim Sedat Ay’ın da aralarında olduğu 5 polise açılan dava 2002’de bitti. Ay, 14 ay hapis ve 3 ay meslekten men cezası aldı. Ceza ertelendi. AİHM, Türkiye ’ye mahkûm etti.

 

Asiye Güzel Zeybek: Genç kadın, 15 arkadaşıyla birlikte 21 Şubat 1997’de gözaltına alındı. İlk duruşmada, tecavüze uğradığını açıkladı. Ne var ki faillere dava açılmadı; takipsizlik verildi. AİHM, aralarında Komiser Ay’ın da olduğu şüphelilerle ilgili başvuru üzerine Türkiye ’yi ‘eksik soruşturma’ nedeniyle mahkûm etti. Zeybek’le birlikte gözaltına alınıp işkence gören bir isim daha vardı: Sendikacı Süleyman Yeter...

 

Ahmet Turan ve Arkadaşları: TKİP’e yönelik operasyonda TİM 3 tarafından 11 Kasım 1998’de gözaltına alınan Ahmet Turan, Müslüm Turfan ve Dinçer Erdoğan’a işkence yaptıkları iddiasıyla Ahmet Okuducu, Mehmet Hallaç, Şeref Bayrakçı ve Mahmut Yıldız adlı dört polise deva açıldı. 2004’te beraat kararı çıktı. Yargıtay, kararı bozdu. Fakat mahkeme bu kez ‘zamanaşımı’ dedi. AİHM 2009’da, ‘işkence’ ve ‘adil yargılanma hakkı’ ihlali gerekçesiyle her iki mağdura 15’er bin TL para cezası ödenmesine karar verdi. Sanık Ahmet Okuducu, duruşmaya hiçbir zaman katılmadı.

 

Süleyman Yeter: Limter-İş’te eğitim uzmanı olan Süleyman Yeter, 4 Nisan 1999’da gözaltına alındı, 7 Nisan’da işkencede öldü. Mahkeme, Komiser Yardımcısı Ahmet Okuducu, sorguya katılan polis Mehmet Yutar ve Yeter’i nezarethaneden çıkaran Erol Erşan hakkında gıyabi tutuklama kararı verdi. Erşan ve Yutar bir yıl sonra teslim olurken, Okuducu kaçtı. Mahkeme, Yeter’in işkencede öldürüldüğünü saptayıp Yutar’ı 4 yıl 2 ay hapse çarptırdı. Okuducu ise 5 Aralık 2000’den beri de ‘kırmızı bülten’ ile arandığı halde bulunamadı. Sonradan Okuducu’nun nüfus kaydının bulunduğu Nallıhan Emniyet Müdürlüğü’ne bile arama kararının gönderilmediği ortaya çıktı. Okuducu’nun arandığı dönemde evlendiği, üç çocuk sahibi olduğu ve nüfus kayıt işlemlerini yaptığı, yurtdışına çıktığı ve Birleşik Krallık’ta yaşadığı anlaşıldı. Yani, arandığı bile söylenemezdi.

 

AY: TECAVÜZ ASPARAGAS

Radikal , o dönemde görev alan ve tecavüz emrini veren kişi olarak suçlamaların odağında olan Bayram Kartal’a ulaştı. Şu anda bir güvenlik firmasında yönetici olan Kartal, “Böyle yalan, dolan şeylere cevap bile vermeye tenezzül etmiyorum” diyerek telefonu yüzümüze kapattı. Radikal ’in telefonla ulaştığı İstanbul Emniyeti’nde yeni terörle şubeden sorumlu müdür yardımcı olan Sedat Selim Ay, tecavüz iddiasının ‘asparagas’ olduğunu bunun AİHM kararlarına bakılıp çok rahat görülebileceğini söyledi. 20 yıldır terörle mücadele şubesinde görev aldığını belirten Ay, örgütün yönlendirmesiyle tecavüz iddiasının ortaya atıldığını ifade etti.

 

HASAN OCAK İŞKENCEDE ÖLDÜ

Gazi olaylarından hemen sonra, Hasan Ocak 21 Mart 1995’te kayboldu. Tüm şüpheler, TİM 3’te toplandı. Zira Ocak, MLKP’li diye biliniyordu. İstanbul Emniyeti, Ocak’ın ellerinde olmadığını söylerken, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe 27 Mart’ta, Ocak’ın gözaltına alınıp iki gün sonra bırakıldığını açıkladı. Aynı tarihte gözaltında bulunanlar Ocak’ı şubede gördüklerini anlattı. Ocak’ın işkence edilmiş haldeki bedeni, kaybedildikten 58 gün sonra, 17 Mayıs 2005’te Beykoz’da kimsesizler mezarlığında bulundu.