Türk Hava Yolları (THY), başta 'kırmızı ve pembe ruj' yasağı olmak üzere hosteslere yönelik hazırladığı yasak listesine gelen tepkiler üzerine bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "hizmet sektöründe çalışan personelin sade, bakımlı ve pastel tonlarda makyaj yapmasının tercih edildiği, mevcut üniformalarda yer almayan kırmızı, koyu pembe ve benzeri renkte oje ile rujların görsel bütünlüğü bozduğu" öne sürüldü ve şu ifadelere yer verildi:

"Ortaklığımızın mevcut üniformasında yer almayan kırmızı, koyu pembe ve benzeri renkte oje ile ruj da görsel bütünlüğü bozmaktadır. Kabin ekiplerinin yolcuya servis esnasında en çok göz önünde olan ellerinin ve yüzlerinin görünümü ayrı bir önem taşıdığı gibi, doğal bir görüntünün iletişimde daha ılımlı ve ulaşılabilir bir etki yarattığı da tecrübe edilmiştir."

Açıklamanın devamında, THY'deki uygulamaların, uçuş emniyeti ve müşteri memnuniyeti kapsamında, marka algısının güçlendirilmesi ve görsel bütünlüğün sağlanması için alınan kararlar olduğu kaydedildi.

'SORUMSUZLUK ÖRNEĞİ'

"Kamuoyunun bildiği uluslararası diğer havayolu şirketlerinde de benzer uygulamalar yaygındır" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"THY tarafından yapılan uygulamaların eleştirilmesi, yapıcı olması kaydıyla kabul edilebilir. Ancak yapılan uygulamaya ilişkin bazı siyasilerin tamamen ön yargılarla ve galiz ifadelerle yaptıkları değerlendirmeler kabul edilemez. Bazı siyasilerin THY faaliyetlerini bir muhalefet alanı olarak görüp şirketin iç işlerine karışmaları açık bir sorumsuzluk örneğidir. Bu konuda kanuni haklarımızı saklı tutuyoruz. Son günlerde gündeme gelen ve içerikten bağımsız olarak 'yasak' kavramı ile yansıtılan durumların şirketimizin süreçlerinden habersiz olunmasından kaynaklandığını ümit etmek istiyoruz."

MECLİS'E KIRMIZI RUJLA GELDİLER

THY, hosteslere yönelik bir yasak listesi açıklamıştı. Kadın kabin görevlilerine kırmızı ve pembe ruj yasağı ve saç modeli standardı getiren yasak listesi tepkilere neden olmuştu.

Tepkilerden biri de bugün Meclis'teydi. CHP'li bazı kadın milletvekilleri olayı protesto etmek için grup toplantısına kırmızı rujla geldi.