Türkiye'de son dönemde sızan telefon kayıtlarından biri, Türk Hava Yolları'nın (THY) Nijerya'daki iç savaşta kullanılmak üzere silah taşıdığına yönelik iddialar içeriyordu.

THY dün sızan kayıtla ilgili olarak bugün yaptığı açıklamada, Nijerya'ya Türkiye'den ya da başka bir ülkeden silah taşınmadığını duyurdu.

Kayıttaki telefon görüşmesinin, THY yetkililerinden Mehmet Karakaş ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarından Mustafa Varank arasında geçtiği söyleniyor.

Kayda göre, Karakaş olduğu iddia edilen kişi Varank olduğu öne sürülen kişiye taşınacak 'öldürücü malzemeler' konusuna açıklık getirilmesini istiyor ve "Onlarca malzeme taşıyorum, Nijerya'ya gidiyor şu anda. Müslümanları mı öldürecek, Hıristiyanları mı? Vebal altındayız, haberin olsun" diyor.

Konuşmadan açıklık getirilmesi istenenen meselenin ne olduğu anlaşılmıyor.

Kasetin yayınlanmasının ardından iddialar uluslararası basına da yansıdı.

"THY'NİN İMAJINA ZARAR VEREBİLİR"

Fransız Haber Ajansı AFP, sızan kaydın küresel bir oyuncu olmayı hedefleyen THY'nin imajına zarar verme riski olduğuna işaret ediyor.

THY ise bir açıklama yaparak, şirketin kargo ile silah ve askeri malzeme taşırken, uluslararası hukuk ve uluslararası taşımacılık kuralları çerçevesinde resmi prosedürlere uygun hareket ettiğini belirtti.

''Silah taşımalarında gönderici ve alıcılar ülke otoritelerinden gerekli izinlerini tamamladıktan sonra belirledikleri acente vasıtasıyla kargolarını Türk Hava Yolları Kargo ile gönderebilirler'' denilen açıklamada, THY'nin BM Güvenlik Konseyi'nin yasakladığı ülekeler ile otorite boşluğu görülen ya da çatışma yaşanan ülkelere kargo ile silah taşımadığı kaydedildi.

Nijerya'da, radikal dinci gruplardan Boko Haram hükümeti devirerek bir şeriat devleti kurmak için son dönemde büyük can kayıplarına neden olan şiddetli bir savaş yürütüyor.(BBC Türkçe)