“21. Yüzyılda Kapital” kitabının yazarı Fransız iktisatçı Thomas Piketty, Fransa’nın en yüksek ödülü olan Legion d’Honneur’u “Devletin görevi kimin onurlu olduğunu belirlemek değil” diyerek reddetti.

AFP’ye konuşan Piketty “Bu ödülü reddettim çünkü kimin onurlu olduğunu belirleme yetkisinin devlette olmadığını düşünüyorum. Fransız devleti Fransa ve Avrupa’daki büyümeye odaklanırsa daha iyi olur” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande tarafından verilen ödüle bu sene Thomas Piketty ile birlikte, 2014 Nobel Ekonomi ödülünü kazanan Jean Tirole ile Nobel Edebiyat ödülünü alan Patrick Modiano layık görülmüştü.

Bir zamanlar Fransız Sosyalist Parti’ye yakınlığı ile bilinen Piketty son dönemde Hollande’a sert eleştiriler getirmişti.

LEGİON D’HONNEUR ÖDÜLÜ        

Legion d’Honneur madalyası, Napoléon Bonaparte’ın, Birinci konsolos iken,19 Mayıs 1802 tarihinde imzaladığı bir kanun ile oluşturulmuştur.

1804 yılı Mayıs ayında Fransa İmparatoru olan Napoléon Bonaparte, bunu takip eden Haziran ayından itibaren, kişileri bu madalya ile ödüllendirmeye başlamıştır.

Bu madalya, o günden itibaren, Fransa’daki tüm yönetim rejimlerinde takılmaya devam etmiştir.

Légion d’Honneur, Fransız madalyaları arasında en tanınmış olanıdır.

Legion d’Honneur’ nişanını bugüne kadar Türkiye’den alanlar arasında Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Zülfü Livaneli, Nebahat Akkoç, Ekrem Akurgal, Celal Atik, Behiç Erkin, Nilüfer Göle, Hicri Fişek, Ümit Boyner, Ara Güler, Sakıp Sabancı, İnan Kıraç, Oya Eczacıbaşı ve Güler Sabancı gibi iş, sanat ve edebiyat dünyasından isimler bulunuyor.

Kaynak: İMCTV