The Guardian, 2009 yılında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Londra'da düzenlenen G20 Maliye Toplantıları sırasında İngiltere'nin istihbarat teşkilatlarından devlet iletişim merkezi GCHQ tarafından dinlendiği yazdı.

GCHQ Raporunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dinlenmesinin asıl sebebinin ‘’Ankara’nın reformlara bakışını ve mali denetim’’olduğu öne sürüldü.

The Guardian gazetesi, "çok gizli" bir GCHQ belgesine dayanarak Şimşek'in gözetilmesini ve Türk heyetinin 15 üyesinin de olası bir hedef olmasını, Birleşik Kraliyetin dinlenme iştahının ne boyutlarına ulaştığının bir yansıması olarak değerlendirdi. Gazete, dinlenmenin amacının ise masaya oturulmadan Türkiye'nin finansal reforma tavrını öğrenmek olduğunu öne sürdü.

Guardian gazetesi, "G20 gözetimi: Türkiye neden hedef alındı?" başlığını kullandığı haberinde söz konusu G-20 Maliye Bakanları toplantısına ilişkin "çok gizli" bir GCHQ belgesine dayanarak 2009 yılında görevini yeni üstlenmiş olan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in G20 toplantısı sırasında takibe alındığını iddia etti. Gazete şunları yazdı:

Türkiye şimdi ve o zaman Birleşik Kraliyet hükümetinin iyi ilişkileri olduğu dost bir güç, bir NATO müttefiki. Bu dinlenme olayından önce (dönemin İngiliz Başbakanı) Gordon Brown ve Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Brown'un ikili bağların "güçlü ve güçlenmekte olduğunu' ifade ettiği Downing Street'te stratejik ortaklık belgesi imzalamıştı."

Gazete, GCHQ belgesinde söz konusu dinlenme faaliyetinin "Ankara'nın mali denetim ve reforma ilişkin tutumları ve Türkiye'nin diğer G-20 ülkeleriyle işbirliğini yapma isteklikliliğini (veya isteksizliğini) öğrenmeyi amaçladığının" belirtildiğini de kaydetti. 

The Guardian'dan çeviren: Hava Bakaç